Smrt mladića

Livno: Tužiteljica odbila obdukciju preminulog, Mostar odbio poslati testove

Naime, dana 20. ožujka, u popodnevnim satima u Službu HMP Doma zdravlja Livno, dovezena je muška osoba bez znakova života, s već izraženim znakovima smrti.
Vijesti / Flash | 23. 03. 2020. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom zdravlja Livno povodom članka objavljenog na portalu Bljesak.info pod naslovom „Javnost treba znati točan uzrok smrti preminulog mladića“ izdalo je u priopćenje u kojem su se očitovali o ovom događaju.

Naime, dana 20. ožujka, u popodnevnim satima u Službu HMP Doma zdravlja Livno, dovezena je muška osoba bez znakova života, s već izraženim znakovima smrti. Dežurni liječnik je konstatirao smrt, te je dežurno osoblje, postupajući prema pravilima struke i važećem protokolu obveznom u takvim situacijama, izvijestilo policijsku postaju.

Na mjesto događaja odmah su došli ravnateljica ustanove dr.Ljiljana Mladina, dr. Dijana Mamić, ravnateljica ZJZ HBŽ, i voditelj HMP dr. Edin Brkić, jer su od strane glavne medicinske sestre HMP Anele Pešić, telefonski informirani da se preminuli prije tri tjedna vratio iz Zagreba i da je imao „nekakve simptome viroze“.

''Na mjesto događaja došli su djelatnici PU Livno koji su potom izvijestili županijsku tužiteljicu, nadležnu za izdavanje naloga za obdukciju. S obzirom na trenutnu epidemilošku situaciju, a poradi sumnje da je postojala mogućnost da je preminuli zaražen korona virusom, te radi zaštite sveukupnog pučanstva naše općine, ravnateljica je inzistirala da se utvrdi točan uzrok smrti što je jedino moguće obdukcijom. Telefonski je pozvala ministricu zdravstva HBŽ Vasiliju Broćetu, predsjednika Kriznog stožera civilne zaštite, Ivana Jozića, upućujući ih na neophodnost provedbe obdukcije. Od ministrice zdravstva HBŽ telefonski je dobila informaciju da nadležna županijska tužiteljica ne smatra da je potrebno obaviti obdukciju!'', navode u priopćenju.

S obzirom na razvoj situacije, sljedeći korak za utvrđivanje eventualne zaraženosti korona virusom bio je uzimanje brisa preminulom i članovima obitelji.

''S obzirom da HBŽ ne posjeduje briseve na COVID-19, ravnateljica Doma zdravlja je predlagala hitno slanje vozila u Mostar po briseve. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ telefonski je kontaktirala dr. Skočibušića, infektologa u SKB Mostar, koji joj je telefonski priopćio da nam se ne mogu izdati brisevi jer to nije sukladno njihovom protokolu!'', stoji.

Služba HMP se odmah izmjestila u prostorije Obiteljske medicine, dok je prostor HMP dezinficiran, a tri djelatnika koji su bili u službi poslani su u samoizolaciju. Dr. Dijana Mamić  uzela je epidemiološke podatke od članova obitelji, te nas izvijestila da bi županijski Zavod za javno zdravstvo u ponedjeljak trebao dobiti testove/briseve.

Objekt HMP je u subotu ujutro ponovno dezinficiran (nakon konzultiranja ravnateljice s ravnateljem Federalnog Zavoda za javno zdravstvo).

Iz Doma zdravlja Livno napominju kako su poduzeli sve moguće mjere koje su bile u njihovoj nadležnosti i primijenio sve procedure u cilju zaštite pučanstva i sprečavanja širenja zarazne bolesti.

Kopirati
Drag cursor here to close