Sarajevo

Komšić : BiH dostavila NATO-u program reformi

Dokument pod nazivom "Program reformi" Predsjedništvo BiH usvojilo je potkraj studenog što je bio uvjet za deblokiranje uspostave vlasti na temelju rezultata izbora iz listopada 2018.
Vijesti / Flash | 23. 12. 2019. u 19:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić potvrdio je u ponedjeljak kako je odmah nakon potvrđivanja novog sastava Vijeća ministara te zemlje iz Sarajeva u Bruxelles poslan plan reformi koji treba osigurati nastavak suradnje s NATO-om.

"Dokument je predan točno u 16 sati", kazao je Komšić za portal "Dnevnog avaza". Dokument pod nazivom "Program reformi" Predsjedništvo BiH usvojilo je potkraj studenog što je bio uvjet za deblokiranje uspostave vlasti na temelju rezultata izbora iz listopada 2018. 

Tada je dogovoreno i da se taj dokument pošalje u sjedište NATO-a odmah po uspostavi novog Vijeća ministara što se i dogodilo u ponedjeljak, prenosi Hina.

NATO sada treba procijeniti sadržaj tog dokumenta i odlučiti je i on dovoljan kako bi na snagu stupio Akcijski plan za članstvo (MAP) koji je ranije uvjetno odobren.

Političari u BiH su se i nakon usvajanja "Programa reformi" nastavili sporiti oko toga hoće li osigurati nastavak puta ka članstvu u NATO-u.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji inzistira na vojnoj neutralnosti odnosno donošenju odluka koje bi pratile politiku Srbije, tvrdi kako MAP neće biti aktiviran dok Komšić i njegov bošnjački kolega u državnom vrhu Šefik Džaferović ponavljaju kako je "Program reformi" zapravo istovjetan Godišnjem nacionalnom planu (ANP) postavljenom kao uvjet aktiviranja MAP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close