Malinini respiratori

KCUS o navodima anesteziologa: To su neistine i klevete

Kako se navodi u priopćenju, KCUS obavještava javnost da svi njegovi zaposlenici ulažu nadljudske napore u borbi protiv pošasti – koronavirusa.
Vijesti / Flash | 04. 04. 2021. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uputio je otvoreno pismo javnosti reagirajući na navode pojedinih liječnika KCUS-a objavljene u određenom broju medijima, uz tvrdnju da je riječ o “iznošenju niza neistina i kleveta koje unose i šire nemir među građanima”.

Kako se navodi u priopćenju, KCUS obavještava javnost da svi njegovi zaposlenici ulažu nadljudske napore u borbi protiv pošasti – koronavirusa.

“U situaciji kada se duže od godinu dana borimo za svaki život naših bolesnika nemamo vremena ni mogućnosti osvrtati se na politikantske spinove”, ističe se.

Podsjećaju da je KCUS zdravstvena ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u kojoj se hospitaliziraju i liječe teški i kritični Covid 19 pacijenti, koji imaju i najveću stopu smrtnosti. Ocjenjuje se da navodi u medijima u kojima se KCUS-u inputiraju loši rezultati i stvaraju aluzije o neredu i nemaru njegovih zaposlenika, a u svrhu stvaranja slike nepovjerenja građana, ne pomaže nikome a ponajmanje pacijentima i građanima.

“Neargumentirani i tendenciozni tekstovi stvaraju nemir kod građana, što stvara i dodatni pritisak i kod liječnika i medicinskog osoblja koji rade sa najtežim bolesnicima. KCUS pored Kantona Sarajevo prima najteže bolesnike i iz drugih – suosnivačkih kantona, stoga je nekorektno od KCUS-a praviti metu plasiranjem neistinitih informacija. Nijedan bolesnik koji je zahtjeva hospitalizaciju nije vraćen niti mu je uskraćena usluga”, podvlače na KCUS-u.

Dodaje se da su, iako je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu podnio teret najtežih Covid 19 pacijenata s 48.994 zaraženih u KS što je skoro jednako broju Covid 19 pacijenata u cijelom entitetu RS s 54.958 (smrtnost 5 posto), uspjeli značajno smanjiti smrtnost u KS na 1.97 posto.

“Kao što se da vidjeti rezultati rada zdravstvenih radnika, liječnika i medicinskog osoblja prikazani su niskim postotkom smrtnosti u KS, dok su rezultati lošeg rada Kriznog stožera, Ministarstva zdravstva i Vlade KS prikazani velikim postotkom novozaraženih građana, tj. razbuktavanjem pandemije. Zbog toga je Krizni stožer KCUS-a uputio Tužiteljstvu Zahtjev za provjeru rada Kriznog stožera KS i Vlade KS, krajem ožujka”, ističe se u priopćenju.

Ocjenjuje se da se sva odgovornost pogrešnih postupaka Kriznog stožera i Vlade Kantona Sarajevo, koji su svojim nečinjenjem i pogrešnim činjenjem doveli sve građane Kantona Sarajevo u izrazitu životnu opasnost, pokušava prebaciti na KCUS.

“Dakle, KCUS sanira štete i posljedice loših odluka Kriznog stožera KS i Vlade KS. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu stoji iza svakog svog zaposlenika, a posebno iza naših anesteziologa “, zaključuje se u pismu javnosti upućenom s KCUS-a.

Podsjetimo, Anesteziolozi KCUS-a u subotu su uputili pismo direktorici Sebiji Izetbegović nakon čega je održan hitan kolegij zbog respiratora koje je nabavila “Srebrena malina”.

Naime, već nekoliko dana je smrtnost pacijenata s koronavirusom ogromna, a kao jedan od mogućih razloga u pismu se spominju respiratori ACM812A, odnosno oni respiratori koji su nabavljeni preko firme „Srebrena malina“, kao i problemi s kisikom.

Menadžment KCUS-a je razmatrao da iz upotrebe povuče sporne respiratore, ali do toga još uvijek nije došlo. Da se sporni respiratori još uvijek koriste, potvrđeno je u kratkom odgovoru iz Press službe KCUS-a.

Odgovor na pitanje zašto je KCUS uopće odlučio „malina-respiratore“ staviti u pogon mogao bi biti direktno povezan za sudskih procesom koji se vodi protiv premijera Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića te ministrice Jelke Milićević na Sudu BiH.

Naime, profesorica Izetbegović je tijekom svog svjedočenja u ovom procesu navela kako je KCUS stavio u pogon sporne respiratore i da su oni ok.

Kopirati
Drag cursor here to close