Raport

Anesteziolozi pisali Sebiji zbog respiratora

Sustav opskrbe kisikom na KCUS-om je u lošem stanju.
Vijesti / Flash | 03. 04. 2021. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Anesteziolozi KCUS-a uputili su pismo direktorici Sebiji Izetbegović nakon čega je održan hitan kolegij zbog respiratora koje je nabavila “Srebrena malina”, objavio je portal Raport.

Naime, već nekoliko dana je smrtnost pacijenata s koronavirusom ogromna, a kao jedan od mogućih razloga u pismu se spominju respiratori ACM812A, odnosno oni respiratori koji su nabavljeni preko firme „Srebrena malina“, kao i problemi s kisikom.

Naime, sporni respiratori troše više kisika nego drugi, kvalitetniji, jer nemaju u sebi ugrađen kompresor. Pored toga “nisu predviđeni za anesteziološki tretman oboljelih od korone, nego se radi o transportnim uređajima za vozila hitne pomoći ili kratkotrajni tretman u bolničkim uvjetima.“ Takvo tumačenje dali su iz certificirane firme Verlab.

S druge strane, sustav opskrbe kisikom na KCUS-om je u lošem stanju.

''Ti problemi, koji mogu utjecati na smrtnost pacijenata, bili su povod da anesteziolozi upute pismo direktorici Izetbegović u kojem odbijaju odgovornost i ograđuju se od posljedica korištenja spornih respiratora. Oni su naveli da se respiratori ne mogu koristiti u liječenju teških bolesnika, osim u krajnjem slučaju za kratkotrajnu podršku'', navodi Raport.

Prema informacijama Raporta, menadžment KCUS-a je razmatrao da iz upotrebe povuče sporne respiratore, ali do toga još uvijek nije došlo. Da se sporni respiratori još uvijek koriste, potvrđeno je u kratkom odgovoru iz Press službe KCUS-a.

Raport piše da bi odgovor na pitanje zašto je KCUS uopće odlučio „malina-respiratore“ staviti u pogon mogao biti direktno povezan za sudskih procesom koji se vodi protiv premijera Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića te ministrice Jelke Milićević na Sudu BiH.

Naime, profesorica Izetbegović je tijekom svog svjedočenja u ovom procesu navela kako je KCUS stavio u pogon sporne respiratore i da su oni ok, piše Raport.

Kopirati
Drag cursor here to close