Traži suca Antonettija

Karadžić traži preispitivanje odluke da mu se odbije pravo na žalbu

Karadžić je u podnesku zatražio da se imenuje žalbeno vijeće koje će odlučivati o njegovom zahtjevu za preispitivanje pravosnažne presude, te dodao da bi o tom zahtjevu trebao odlučivati sudac Jean-Claude Antonetti,
Vijesti / Flash | 12. 04. 2019. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić, koji je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, zatražio je preispitivanje odluke kojom je odbijena njegova žalba na dužinu kazne.

Karadžić je u podnesku zatražio da se imenuje žalbeno vijeće koje će odlučivati o njegovom zahtjevu za preispitivanje pravosnažne presude, te dodao da bi o tom zahtjevu trebao odlučivati sudac Jean-Claude Antonetti, a ne predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS) Carmel Agius ili najiskusniji sudac Theodor Meron.

Kako je u podnesku navedeno, suci Agius – koji je odbio zahtjev za preispitivanje presude – i Meron su “pristrani” s obzirom da su tijekom svog rada odlučivali o krivici osoba podređenih Karadžiću.

“Pošteni promatrač, koji je pravilno informiran, mogao bi zaključiti da postoji pristranost na strani suca Agiusa i Merona, s obzirom da su donosili odluke u vezi s istim zločinima koji su predmet žalbe Radovana Karadžića”, stoji u podnesku.

Zatražio da odluku donese sudac Antonetti

Karadžić je zatražio da zbog toga odluku donese suca Jean-Claude Antonetti – koji je prethodno iz istih ovih razloga isključio trojicu sudaca iz Žalbenog vijeća u predmetu Ratka Mladića, a došlo je i do povlačenja suca Merona iz Vijeća u predmetu “Karadžić”.

Odluku suca Antonettija – koji je predsjedavao Vijećem koje je prvostepenom presudom oslobodilo Vojislava Šešelja krivice – kritizirali su bivši i sadašnji suci Mehanizma.

Sudac Meron je u prosincu prošle godine rekao za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je mogao donijeti “fer i poštenu presudu”.

Karadžićev podnesak naslovljen na suca Antonettija poslan je Uredu registara MMKS-a.

Ured registara nije postupio po ovom podnesku, već se obratio predsjedniku Agiusu pismom u kojem stoji da ne može proslijediti ovaj dokument na odlučivanje bez njegove odluke.

Ured registara odbija postupiti po zahtjevu

Američki odvjetnik Peter Robinson, koji zastupa Radovana Karadžića, kazao je za BIRN BiH da Ured registara “odbija postupiti po zahtjevu”. “Oni su odbili dostaviti naš podnesak jer establišment Mehanizma želi da predmet Radovana Karadžića ne dođe u ruke suca Antonettija”, rekao je Robinson.

Karadžić je 20. ožujka pred Mehanizmom pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid počinjen u Srebrenici te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Presudom je oslobođen krivice za genocid 1992..

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close