Čeka se odluka

Karadžićeva obrana pokušat će utjecati na izbor zemlje u kojoj će služiti kaznu

Radovan Karadžić i njegovi odvjetnici mogli bi poslati pismo predsjedniku Mehanizma u kojem bi eventualno izrazili želju prilikom izbora zemlje.
Vijesti / Flash | 25. 03. 2019. u 17:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrana Radovana Karadžića iskoristit će mogućnost upućivanja zahtjeva za izbor države u kojoj će taj haški osuđenik izdržavati kaznu, kazao je za beogradske "Novosti" Marko Sladojević, pravni savjetnik Radovana Karadžića.

''Nemamo nikakve rokove, ali sigurno ćemo uputiti molbu sudu. Vidjet ćemo hoće li nam je i odobriti'', kazao je Sladojević i dodao kako još nisu razgovarali o tome koju će zemlju izbrati.

Prema tome, rano je nagađati gdje bi Radovan Karadžić, koji je u Hagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora, mogao služiti kaznu.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove ima sklopljen sporazum sa 16 država, a to su Slovačka, Velika Britanija, Austrija, Estonija, Danska, Norveška, Portugal, Španjolska, Finska, Poljska, Ukrajina, Francuska, Italija, Belgija, Švedska i Njemačka.

''Odluku o tome gdje će osuđena osoba izdržavati kaznu donosi predsjednik Mehanizma, u skladu s propisanom procedurom, i to je njegovo diskrecijsko pravo'', kazala je "Novostima" glasnogovornica Mehanizma Helena Eggleston.

Ocijenila je kako je suviše rano za tu odluku te da u ovom trenutku to može biti bilo koja zemlja koja je s Mehanizam sklopila sporazum.

Radovan Karadžić i njegovi odvjetnici mogli bi poslati pismo predsjedniku Mehanizma u kojem bi eventualno izrazili želju prilikom izbora zemlje, no to onoga koji odlučuje uopće ne obavezuje, što znači da može, ali i ne mora uvažiti molbu osuđenika i njegove obitelji.

Međutim, kako pišu Novosti, izvjesno je da će Karadžić sigurno biti negdje u Europi i da neće ići na odsluženje kazne u neku od arapskih zemalja, o čemu se pisalo prethodnih dana.

Kopirati
Drag cursor here to close