Strašno nevrijeme

BiH: Vodena bujica nosila automobile, proglašeno stanje prirodne nesreće

Naveli su kako je voda nosila automobile, te kako jedna osoba ozlijeđena.
Vijesti / Flash | 27. 07. 2018. u 19:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Kakanj je na Facebook profilu napisala kako je strašno nevrijeme pogodilo nekoliko naselja općine.

Naveli su kako je voda nosila automobile, te kako jedna osoba ozlijeđena.

''Strašno nevrijeme pogodilo Bilješevo, Lučane i Modrinje, vatrogasci su na terenu, pomažu mještanima, pumpama iscrpavaju vodu iz poplavljenih kuća, tri automobila voda je doslovno nosila, jedna osoba koja se nalazilo u vozilu koje je voda nosila je lakše ozlijeđena, oštećena su 3 vozila, uništen je put u Gornjim Lučanima, autoceste je zbog nanosa mulja u blokadi, velike gužve su na regionalnom putu'', navedeno je na Facebooku.

Jako nevrijeme pogodilo je i Zenicu i Tuzlu. Poplavljene su ceste, te mnogi objekti.

 

Stožer Civilne zaštite Kalesija danas je na izvanrednoj sjednici donio  Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području šest mjesnih zajednica općine Kalesija: Seljublje,  Hrasno, Kikači, Tojšići, Vukovije Gornje i Vukovije Donje. 

Jaka kiša i bujice poplavile su preko dvadeset stambenih i nekoliko gospodarskih objekata, uništen je jedan i oštećena dva mosta, uništena infrastruktura na stadionu FK Mladost Kikači i Sloga Tojšići, kao i vodovodne cijevi u MZ Kikači zbog čega je ovo naselje bez vode.  

Također, su oformljene i dvije Komisije za procjenu šteta kako bi se što prije znao iznos materijalne štete koja je nastala nakon poplava. 

Kako je iz Službe za informiranje Općine Kalesija saopćeno, prema preliminarnim informacijama štete se mjere desetinama hiljada KM. 

''Nakon što Komisija završi posao mi ćemo znati stvarno stanje na terenu i ovim putem tražimo i pomoć od Vlade TK i Vlade FBiH kako bi što prije naši građani mogli da se vrate u svoje domove i kako bi što prije sanirali štete koje su nastale'', rekao je komandant Stožera Civilne zaštite Kalesija Sead Džafić na čiji je prijedlog i donesena Odluka.  

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close