Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH

Javna objava Registra branitelja nije zakonita?!

Zaključio je da Agenciju za zaštitu osobnih podataka BiH ne zanima politika, već da se oni isključivo bave zakonskim ocjenama.
Vijesti / Flash | 05. 03. 2018. u 21:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH Petar Kovačević potvrdio je za Klix.ba kako vlasti ne bi smjele javno objaviti Registar branitelja jer bi se na taj način prekršio Zakon o zaštiti osobnih podataka BiH.

Nekadašnji branitelji koji danima prosvjeduju u entitetu Federacija BiH zbog nezadovoljstva radom tijela federalne vlasti ne odustaju od svog zahtjeva da se javno objavi registar branitelja po jedinicama.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić jasno je poručio kako vlast nema namjeru to uraditi s obzirom na to da bi takvim potezom bio prekršen Zakon o zaštiti osobnih podataka BiH.

''Mi se ovim pitanjem bavimo više od godinu dana. Naime, Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata FBiH prošle godine uputilo nam je Prijedlog pravilnika o uspostavljanju jedinstvenog registra branitelja. Tada smo jasno rekli da ne postoji nikakva prepreka da se uspostavi registar, ali da je za nas javno objavljivanje neprihvatljivo'', rekao je Kovačević.

On je naveo da su vlasti iz FBiH u svom zahtjevu navele da je svrha registra da se javnosti učine dostupnim podaci o korisnicima prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite kako bi se imao uvid u transparentno trošenje proračunskih sredstava na svim razinama vlasti Federacije BiH.

''Za nas je to neprihvatljivo i nije u skladu s člankom 8. Europske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, koji određuje granicu do koje se država može uplitati u nečije pravo na privatnost. Javnim objavljivanjem registra ne može se utvrđivati točnost utvrđivanja broja branitelja i smatramo da se u tom slučaju radi o populizmu, jer se teret vođenja točnih podatak prebacuje na građane. Odnosno da se građani bave time čije ime se nalazi u registru, umjesto da se time u skladu sa zakonom bave nadležna tijela'', kazao je Kovačević za Klix.

Zaključio je da Agenciju za zaštitu osobnih podataka BiH ne zanima politika, već da se oni isključivo bave zakonskim ocjenama.

Registar branitelja: U Federaciji BiH ratovalo 570.000 osoba

”U oružanim formacijama Armiji RBiH, MUP-u RBiH, HVO-u i MUP-a HRHB, uključujući i uposlene u vojnim bolnicama i namjenskoj industriji, tijekom agresije na BiH bilo je angažirano oko 570.000 osoba”, rekao je za Faktor.ba ministar za braniteljska pitanja FBiH Salko Bukvarević.

Ovi podaci sadržani su u Registru branitelja, kojega je izradilo Ministarstvo za braniteljska pitanja FBiH, ispunjavajući jednu od obveza iz Pisma namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Konačan Registar branitelja, navodi Faktor, završen je krajem siječnja ove godine.

”Mi smo zapravo paralelno pripremali dva registra i to Registar branitelja i Registar korisnika braniteljsko-invalidske zaštite i mi smo oba ova zadatka izvršili za razinu FBiH.

Što se tiče Registra branitelja, podatke smo dobili od bivšega Ministarstva obrane FBiH, na osnovu evidencije o broju izdatih takozvanih braniteljskih certifikata.

Prema tim podacima, u Armiji RBiH i MUP-u RBiH bilo je angažirano oko 390.000 pripadnika, a u HVO-u i MUP-u HRHB oko 180.000”, kazao je Bukvarević.

Prema dostupnim informacijama u Federaciji BiH ima više od 1.600 udruga koje okupljaju razvojačene branitelje.

Kopirati
Drag cursor here to close