Komentar premijera

Plenković: 'Za dom spremni' vezan za NDH i ustaški režim

Vijesti / Politika | 07. 09. 2017. u 15:59 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da pozdrav "Za dom spremni" za njega ima konotacije vezane za NDH i ustaški režim, a premještanje HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku je prva faza rješavanja pitanja totalitarnih obilježja.

"Pitanje ploče u Jasenovcu riješili smo na način kako inače želimo riješiti teme koje stvaraju velike ideološke prijepore u hrvatskom društvu, tako da smo vodili dijalog s udrugom koja je postavila ploču, uz poseban pijetet prema žrtvi 11 hrvatskih branitelja i članova njihove obitelji", rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

Tako dogovoreno je premještanje ploče iz Jasenovca u Novsku, uz spomen obilježja braniteljima koji su poginuli na novljanskome ratištu, čime je riješena prva faza te teme, dodao je.

"Druga ključna i dugoročno važnija faza je sustavno i jasno zakonsko reguliranje korištenja simbola i znakovlja totalitarnih sustava", kazao je. To pitanje nije regulirano i ti su grbovi u statutima udruga bili dopuštani od različitih tijela vlasti u različitim političkim vremenima i zakonito registrirani.

Na upit novinara vrijeđa li ga osobno pozdrav "Za dom spremni" Plenković je odgovorio kako za njega taj pozdrav ima "predominantno konotacije vezane za NDH i ustaški režim", pa mu stoga nije prihvatljiv.

Upit o pismu žena iz Srebrenice, koje su optužile hrvatsku predsjednicu za narušavanje odnosa Hrvatske i BiH, Plenković je iskoristio kako bi se još jednom osvrnuo na svoj nedavni posjet BiH, tijekom kojeg je, kako je kazao, poslao poruke suradnje i prijateljstva i brige o Hrvatima u BiH kao konstitutivnom narodu.

"Razina suradnje između Hrvatske i BiH je takva da zajednički činimo napore kako bismo osigurali sigurnost naših sugrađana i građana BiH", poručio je hrvatski premijer.

Kopirati
Drag cursor here to close