Ali i oni će otići

Izbjeglički centar Salakovac: Ostale su samo obitelji, djeca se spremaju za školu

Izbjeglicama se u IC Salakovac pokušava upotpuniti život, da što lagodnije ovdje provedu svoje vrijeme
Vijesti / Flash | 10. 08. 2018. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Izbjegličkom centru Salakovac sada su ostale obitelji te nema niti jednog samca'', rekao je za Bljesak.info Edin Denjo, govoreći kako trenutno u ovom centru boravi oko 150 do 200 izbjeglica.

''Broj neprestano varira, jedni odu drugi dođu. Od dana kada su počeli dolaziti ovdje, kada su većina izbjeglica bili samci, sada su ovdje obitelji s malom djecom, bolesni… Nedavno se ovdje rodila jedna beba, a idući tjedan bi trebala i druga. Možda je teže raditi, ali bar ima manje problema'', rekao nam je Denjo.

Kaže kako trenutno u centru imaju oko 70 djece, te da ih pripremaju za školsku godinu.

''Ima tečaj za bosanski jezik tko želi. Vrše se pripreme za upis djece u školu u devetom mjesecu, nije to klasični upis, ali moramo uraditi predradnje koje su potrebne, da dokažemo koji je razred dijete završilo jer nemaju nikakve pare. Naknadno ćemo vidjeti sa školom hoćemo li morati osnovati poseban razred. Sad za sad nemamo točan broj potencijalnih učenika, jer taj broj varira. Tek krajem osmog mjeseca treba gledati točan broj, jer kao što i sami znate svi žele nastaviti dalje u treće zemlje, pa će vjerojatno do vremena upisa u školu neke obitelji  s djecom i otići'', rekao je Denjo.

Inače, istaknuo je kako pomoć dobivaju preko Crvenog križa, a za sada imaju osigurano hrane i potrepština za naredna tri mjeseca.

''Svi imaju jedan topli obrok i dva suha. Ovdje dobivaju sve; hranu, higijenske potrepštine, pelene za djecu… Djeca dobivaju slatkiše, World vision radi s djecom u tri grupe, tako da gledamo da im upotpunimo život ovdje'', objasnio je.

Kako kaže, svi koji su bili u Centru morali su podnijeti zahtjev za azil, međutim veći broj njih je otišao, a novi došao.

''Odjel za strance bi trebao ponovno doći da naprave popis i urade intervju, kako bi mogli dobiti žute kartone koji vrijede tri mjeseca. No rijetki su oni koji žele ostati ovdje, svi odlaze u treće zemlje gdje imaju rodbinu. Nije njima BiH interesantna, mi smo samo prolazna stanica'', zaključio je Denjo.

Kopirati
Drag cursor here to close