USK

Inspekcija zapečatila privatne škole zbog nezakonitih radnji

Iz kantonalne inspekcije su priopćili kako je ova akcija uslijedila nakon što je u protekli utorak Ministarstvo obrazovanja USK izdalo rješenje o zabrani rada ove dvije privatne školske ustanove zbog velikog broja registriranih nezakonitost.
Vijesti / Flash | 05. 12. 2019. u 20:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK zapečatili su objekt u kojem su smješteni Visoka međunarodna škola Cazin i Centar za obrazovanje odraslih "Vita plus".

Iz kantonalne inspekcije su priopćili kako je ova akcija uslijedila nakon što je u protekli utorak Ministarstvo obrazovanja USK izdalo rješenje o zabrani rada ove dvije privatne školske ustanove zbog velikog broja registriranih nezakonitost. Postupku pečaćenja prisustvovao je i Admir Hadžipašić, suvlasnik Međunarodne visoke škole i vlasnik Centra za obrazovanje odraslih "Vita plus", prenose Nezavisne.

Podsjećamo da se radi o nekadašnjem visokom političkom funkcioneru i glavnom tajniku političke stranke A SDA (Stranka demokratske aktivnosti). Hadžipašić je skupa s još deset osoba bio uhićen u akciji "Pero".

Obje privatne školske ustanove bile su predmet istrage u okviru spomenute policijske akcije, a osumnjičenima se stavlja na teret da su bili dio organizirane grupe koja se bavila nezakonitim izdavanjem certifikata, osnovnoškolskih, srednjoškolskih i visokoškolskih diploma.

Tereti ih se da su na takav način stekli višemilijunsku korist, te oštetili budžet FBiH za više od 200.000 maraka neplaćenog poreza. Pored Hadžipašića pritvoren je i suvlasnik spomenute škole Goran Lalović, te druge odgovorne osobe zaposlene u spomenutim ustanovama.

Kopirati
Drag cursor here to close