Akcija''Pero''

Zbog lažnih diploma SIPA blokirala više od milijun KM

Akcija ''Pero'', rezultat je višemjesečne istrage o nezakonitom izdavanju diploma, a koja je obuhvatila 58 fizičkih i pravnih lica.
Vijesti / Flash | 13. 11. 2019. u 17:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su u utorak, 13. studenog u okviru operativne akcije kodnog naziva „Pero“, u skladu s odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, izdali  pet naloga za privremenu obustavu raspolaganja novčanim sredstvima u ukupnom iznosu od 1.078.234,44 KM na devet računa koji su otvoreni u pet banaka na  ime tri fizička i tri pravna lica, priopćeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Podsjetimo, Službenici Tužiteljstva Unsko-sanskog kantona, u suradnji sa SIPA-om, sproveli su akciju ''Pero'', koja je rezultat višemjesečne istrage o nezakonitom izdavanju diploma, a koja je obuhvatila 58 fizičkih i pravnih lica.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2014. godine na području entiteta Federacije Bosne i Hercegovine, ali i dijela bh. entiteta Republika Srpska, pronalazili osobe i nezakonito im pribavljali različite certifikate i diplome, od osnovne škole do visokoškolskih ustanova, čime su oštetili proračun za blizu 100.000 eura neplaćenog poreza.

Pripadnici SIPA-e su izvršili pretrese na 12 lokacija širom Bosne i Hercegovine i uhitili više osoba nad kojima će biti izvršena kriminalistička obrada, te će bit predani dalje u nadležnost Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. U opsežnoj policijskoj akciji je uhićen i bivši izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i nekadašnji generalni tajnik političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić.

Kopirati
Drag cursor here to close