Sarajevo

Imenovali direktora pa mu platili 'školu' koja mu je nedostajala

Nakon natječaja i “probnog razdoblja” Zalihić je u svibnju 2018. imenovan za direktora ustanove.
Vijesti / Flash | 16. 09. 2020. u 16:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Adem Zalihić za v.d. direktora JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo imenovan je u veljači 2018. godine, nakon što je dotadašnja direktorica Sena Softić-Taljanović podnijela zahtjev za umirovljenje.

Nakon natječaja i “probnog razdoblja” Zalihić je u svibnju 2018. imenovan za direktora ustanove, piše Žurnal.

Iako u trenutku imenovanja nije imao potrebne zakonom tražene certifikate (edukaciju iz zdravstvenog menadžmenta), UO ga je jednoglasno predložio (predsjednica UO tada je bila Aida Đozo), a Ministarstvo zdravstva KS prihvatilo taj prijedlog.

U 2019. na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu završava zdravstveni menadžment, i plaća ga sredstvima Hitne pomoći. Srednja razina plaćena je 1.800 KM, napredna 2.300.

''Da, točno je da je tu stavku platila Hitna pomoć jer je to bila uobičajena praksa u našoj ustanovi. I prethodnim rukovoditeljima i nekim drugim zaposlenicima plaćana je takva obuka'', kaže Zalihić za Žurnal.

Natječaj za izbor direktora Hitne pomoći objavljen je u travnju 2018. U njemu se, pored ostalih uvjeta, navodi i da budući direktor mora imati znanje o zdravstvenom menadžmentu, koje se dokazuje certifikatom, i to tri razine edukacije.

U trenutku imenovanja Zalihić ima tek prvu razinu edukacije. Za v.d. je imenovan 1. veljače, a Federalno ministarstvo zdravstva certifikat mu je izdalo 28. veljače (osnovna razina). Nastavak edukacije i certifikat koji je do tada već morao imati, Zalihić novcem Hitne pomoći plaća godinu dana kasnije, u veljači 2019.

Imenovanje Adema Zalihića već je problematizirano u Skupštini Kantona Sarajevo prošle godine. I to upravo zbog neposjedovanja certifikata iz zdravstvenog menadžmenta.

U odgovoru Hitne pomoći na zastupničko pitanje Samira Suljevića (SDP), kao opravdanje za to što direktor nema potrebnu edukaciju, navedeno je kako je još 2016. godine izmijenjen Statut Hitne pomoći, u kojem je precizirano da direktor ima rok od 24 mjeseca nakon izbora na tu poziciju da stekne potrebne certifikate.

Pitanje je Hitnoj pomoći iz Skupštine proslijedilo Ministarstvo zdravstva KS, i samo navodeći da su tri stupnja edukacije obavezna. Traže od Hitne pomoći:

''Da se dostavi kopija certifikata kojom gosp. Zalihić Adem dokazuje obavljenu edukaciju iz zdravstvenog menadžmenta i to sve tri razine edukacije u skladu sa propisima o kontinuiranoj zdravstvenoj edukaciji...''

Ministarstvo tu dokumentaciju nema.

Iz Hitne pomoći odgovaraju, dakle, da je 2016. Statut ustanove izmijenjen i da je Zalihić i bez certifikata mogao biti imenovan:

''Kandidat koji bude izabran na poziciju direktora Zavoda, a koji je znanje o zdravstvenom menadžmentu u konkursnoj proceduri dokazivao certifikatom o obavljenoj edukaciji osnovne razine, obavezan je u roku od 24 mjeseca steći znanje iz zdravstvenog menadžmenta naprednu razinu.

Upravni odbor je u skladu sa Statutom Zavoda, kao temeljnim aktom kojim se regulira rad Zavoda, imenovao direktora Zalihića i u svojoj odluci mu naložio da ispuni svoju obavezu.

Upravni odbor, a zatim i svi nadležni zanemarili su činjenicu da je kandidat za direktora do tada već morao imati certifikat, piše Žurnal.

Jer je 2017. godine federalni ministar zdravstva donio Pravilnik o uvjetima u pogledu vrste završenog fakulteta zdravstvenog usmjerenja koje moraju ispuniti osobe koje apliciraju za direktora zdravstvene ustanove.

U tom pravilniku je precizirano da zatečeni direktori zdravstvenih ustanova imaju 24 mjeseca da steknu znanje iz naprednog menadžmenta i dokažu to certifikatom. Dakle, oni koji su u tom trenutku već na rukovodećim pozicijama. Što Adem Zalihić 2017. nije. I što je vjerojatno i razlog da se već zatečenim direktorima ta obuka i plaća.

U članu 2. Pravilnika jasno je navedeno da novi direktori zdravstvenih ustanova moraju imati tri stupnja zdravstvenog menadžmenta:

''Mislim da je tu došlo do neke zabune sa datumima. Ja sam došao, a bivša uprava još uvijek nije bila uskladila interne dokumente sa tim pravilnikom, pa je vjerojatno u tome razlog što se nije postupalo po njemu. Kao direktor sam naložio da se to obavezno učini'', pojašnjava Zalihić.

Pravilnik je na snazi od listopada 2017. i njime prestaju važiti prethodni pravilnici koji su regulirali ovo pitanje. Ali o tome prilikom imenovanja direktora nisu vodili ni UO, Ministarstvo kao ni Skupština KS, koji su ovo imenovanje proveli, i čija je to bila zakonska odgovornost, piše Žurnal.

Kopirati
Drag cursor here to close