Pauza

Propala još jedna tvornica u BiH - 300 radnika ide na zavod za zapošljavanje

U ovoj kompaniji, koja proizvode plasira na tržište Europe i SAD, tvrde da je riječ o privremenoj odluci jer će radnici biti vraćeni na posao nakon nabavke materijala i sklapanja novih narudžbi.
Gospodarstvo / Posao | 01. 09. 2020. u 20:13 Srna

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Menadžment kompanije za proizvodnju obuće "Intral BH" donio je odluku da, zbog brojnih problema u radu uzrokovanih epidemijom virusa korona, obustavi proizvodnju u tuzlanskom pogonu, te da oko 300 radnika pošalje na biro.

U ovoj kompaniji, koja proizvode plasira na tržište Europe i SAD, tvrde da je riječ o privremenoj odluci jer će radnici biti vraćeni na posao nakon nabavke materijala i sklapanja novih narudžbi, prenosi portal "Klix".

Generalni direktor kompanije "Intral BH" Alija Šehović rekao je da je određeni broj radnika već poslan u zavod za zapošljavanje, a kako proizvodni ciklusi završavaju sa tekućom sezonom, tako će i ostali do kraja rujna biti upućeni na zavod za zapošljavanje, s tim da će prije toga biti poslati na godišnje odmore.

On je pojasnio da je, zbog globalnog pada ekonomije, potrošačka moć građana znatno oslabila i da je prodaja obuće u maloprodajnim objektima smanjena, pa su se stvorile zalihe u magacinima, što je dovelo do situacije da nema potražnje za novom količinom proizvoda.

"Shodno tome, naš kupac je smanjio ugovorene količine za 40 do 50 posto, što je direktno impliciralo da 'Intral BH' više nema zakupljene kapacitete. Ovo je specifikum svih kompanija u ovoj oblasti. Mi smo prije dva mjeseca zaposlili 30 radnika kompanije iz Lipnice od ukupno 180 koliko ih je ostalo bez posla. Nažalost, nama se sada događa sta situacija", kaže Šehović.

On je dodao da je kompanija od Vlade Federacije BiH dobila subvenciju doprinosa za dva mjeseca, ali da to nije dovoljno za ovakve "tektonske poremećaje".

"Evidentno je da mi kao društvo, ne stavljajući naglasak na bilo koga, nismo bili spremni za ovakva dešavanja. Nadamo se da će ubuduće ovo poslužiti kao neka referenca gdje će se reagirati drugačije", poručio je Šehović.

On je naglasio da su partneri kompanije "Intral BH" nagovijestili da će materijali početi da stižu u drugoj polovici listopada, kada će se radnici postepeno početi vraćati na posao, odnosno u proizvodi proces.

Kopirati
Drag cursor here to close