More je život ...

Hrvatska planira uvesti covid putovnice, u BiH sve više krivotvorenih PCR testova

Vijesti / Flash | 22. 02. 2021. u 21:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Hrvatska radi na bilateralnim dogovorima o lakšem prelasku granica za cijepljenje protiv Covida-19 bez PCR testa, kako bi se olakšao promet u turističkoj sezoni", potvrdio je u Davor Božinović, šef nacionalnog stožera Civilne zaštite.

“Radi se o osjetljivoj materiji jer se u Europi smatra da ne bi trebalo doći do diskriminacije. I mi ćemo se postaviti praktično. Razgovarali smo s Ministarstvom turizma. S jedne strane je još prerano istrčavati. Sigurno će se razgovori intenzivirati da vidimo kako učiniti sve u našoj moći da bi se turizam pokrenuo da zabilježimo uspješniju turističku sezonu od prošle.

"Ostvarili smo oko 50 posto rezultata iz rekordne 2019. i po tome smo ispred svih naših prijatelja iz Europe i izvan. Možete biti uvjereni da o tome razgovaramo i da ćemo naći pravi put i kroz bilateralne kontakte učiniti sve da nam sezona bude što uspješnija”, izjavio je Božinović.

Kako neslužbeno doznaje Poslovni.hr, u utorak će se održati sastanak Europske komisije na temu Covid putovnica, kako bi se što prije definiralo kako će se ovog ljeta putovati u unutar Unije, ali i šire.

Hrvatska je dosad čekala zajedničko rješenje EU, za razliku od nekih drugih članica koje su već potpisale sporazume na svojim emitivnim tržištima.

Grčka, koja je još prije mjesec dana prva pokrenula pitanje covid putovnica na razini EU dosad je potpisala sporazum s Izraelom, kao i Cipar, a sada najavljuju sporazum s Velikom Britanijom.

Ključno pitanje koje se želi riješiti covid putovnicama je pitanje troškova, koji će biti visoki za sve one koji bi se trebali testirati prije i nakon putovanja.

Što se tiče Bosne i Hercegovine zbog mjera koje su još uvijek na snazi državljani svih zemalja, osim Crne Gore, Hrvatske i Srbije, dužni su priložiti pri ulasku negativni PCR test ne stariji od 48 sati.

Kako je za RTV HB kazala glasnogovornica Granične policije Franka Vican u zadnjih godinu dana njihovi pripadnici otkrili su više od 60 krivotvorenih PCR testova, i to najviše od državljana Turske i Kine.

Kopirati
Drag cursor here to close