Angažman OS-a

Hitna sjednica Predsjedništva BiH zbog problema u prihvatnom centru Lipa

Vlasti u Bosni i Hercegovini zbog disfunkcionalnog sustava odlučivanja nisu ništa učinile da ublaže dramatičnu humanitarnu situaciju stotina migranata, upozorio je Josep Borrell.
Vijesti / Flash | 06. 01. 2021. u 17:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas održava hitnu sjednicu u vezi s odlukom o angažiranju inženjerske jedinice Oružanih snaga BiH na Lipi po zahtjevu Ministarstva obrane BiH.

Vlasti u Bosni i Hercegovini zbog disfunkcionalnog sustava odlučivanja nisu ništa učinile da ublaže dramatičnu humanitarnu situaciju stotina migranata u teškim zimskim uvjetima, upozorio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Ističe da su vlasti u BiH ignorirale hitne pozive da osiguraju osnovne uvjete za život i humano postupanje prema migrantima u prihvatnom centru Lipa koji nije primjeren za boravak zimi.

Alternativa pritom postoji: Prihvatni centar Bira u Bihaću koji je s 3,5 milijuna eura pomoći od EU-a uređen i opremljen za zimsko stanovanje. “Ali taj centar stoji prazan zbog protivljenja lokalnih vlasti i stanovništva”, tvrdi Borrell.

Zbog hladnog i vlažnog vremena, koje bi se sljedećih tjedana moglo pogoršati, “životi stotina ljudi u ozbiljnoj su opasnosti, a njihova temeljna prava su zanemarena”, ističe Borrel, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close