Bez pomoći

Gorske službe spašavanja u BiH sami plate gorivo pa odu spašavati živote

"Nemamo novac koji nam je neophodan za izlaske na intervencije, pa smo ponekad u situaciji da između sebe moramo podijeliti troškove goriva"
Vijesti / Flash | 06. 05. 2019. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su njihove akcije do sada spasile veliki broj života, a njihov rad je volonterski, gorske službe u BiH i dalje nemaju proračun iz kojeg bi se financirale i na taj način mogle nabaviti opremu koja im je neophodna kad spasavaju ugrožene i na debelom minusu, po velikom snijegu, nevremenu i iz najtežih situacija.

"Nemamo novac koji nam je neophodan za izlaske na intervencije, pa smo ponekad u situaciji da između sebe moramo podijeliti troškove goriva", istaknuo je Marino Vidović, pročelnik Gorske službe Hercegbosanske županije.

Prema njegovim riječima, posljednja donacija koju je ova gorska služba dobila od "Bergwachta Bayern", a koju je prikupila Livanjska zajednica Frankfurt, od izuzetnog je značaja kada se uzme u obzir koliko je oprema skupa.

Skupa oprema

"Dobili smo više zimskih nosiljki, više vakuum madraca koji služe za imobilizaciju, pogotovo teških ozljeda kralježnice, a dobili smo i specijalizirane udlage na napuhavanje za imobilizaciju ekstremiteta u slučaju lomova", istaknuo je Vidović.

Naglasio je da, kada su u pitanju gorske službe spasavanja, sve im fali, a kako ističe, najveći problem je skupa oprema.

Nosiljke koje su dobili, priča Vidović, polovne koštaju 6.000-7.000 KM.

"Najviše se financiramo iz donacije i putem prijatelja službe, a to su neki poduzetnici, a djelujemo preko civilnih zaštita koje nas obično proglase službama od posebnog interesa pri civilnoj zaštiti", pojasnio je Vidović.

Naveo je da je ova služba imala veliki broj intervencija, mnogo izlazaka, a svi su volonteri.

"Imam osjećaj da nas doživljavaju kao hobiste, a mi smo službe za spasavanje", istaknuo je Vidović.

Nataša Kaurin, glasnogovonica Gorske službe Banjaluka, istaknula je da ova služba nema ni svoj objekt.

"Jedini oblik našeg financiranja jesu donacije i sponzorstva, tako da se nadamo da ćemo u narednom periodu dobiti objekat koji nam je prijeko potreban. Što se tiče opreme koja je potrebna, a koja je potrošna roba, uvijek bi je trebalo obnavljati i to sve osiguravamo od donacija, pojedinaca koji su spremni pomoći, na taj način nabavljamo opremu", pojasnila je Kaurinova.

Dodala je da je jedan od problema nepostojanje proračuna za namjensko financiranje Gorske službe.

Edin Zametica iz Gorske službe spasavanja FBiH kazao je da je oprema koju koriste spasioci specifična.

"Potrebnu opremu imamo, ali kada bismo je imali u većim količinama i kada bi bila novije proizvodnje, službe bi mogle djelovati još brže i sa većim brojem spasilaca na terenu", rekao je Zametica za "Nezavisne".

Bez zakona

Kazao je da je najveći nedostatak za gorske službe nepostojanje zakona o gorskim službama, koji bi odredio određeni proračun i sredstva za opremu, vozila, obuke i pokrio ostale segmente nabavki, a ujedno regulirao prava spasilaca.

"Trenutno se pojedine stanice snalaze sa donacijama, povremenim financiranjem civilnih zaštita, ali teško se dolazi do sredstava. Ipak, spasioci nikada neće ostaviti unesrećenog pa se čak događalo da se svojim sredstvima sipa gorivo da se ode u akciju spasavanja", navodi Zametica.

Ermin Lipović, načelnik Gorske službe Bihać, kazao je da gotovo sve gorske službe u BiH imaju jedinstven problem financiranja, odnosno održivosti rada.

"Izostaje pomoć i lokalne razine i federalne, entitetske razine, da nam iskreno pomognu i kod samog izlaska na teren. Imamo nešto donacija, ali to je veoma malo jer je jedno uže od 400 do 500 KM, a sve je to potrošna roba, da ne govorimo da je pojas 200 KM, kaciga 100 KM...", istaknuo je Lipović.

Rubil Pinjo, načelnik Gorske službe Travnik, naveo je da je gorskim službama potrebna podrška vlasti.

"Imamo ljude, oprema se nabavi, ali treba nam malo više podrške civilne zaštite i da se radi na ujedinjenju gorskih službi u BiH", kaže Pinjo.

Naveo je da je ova gorska služba stupila u kontakt sa kantonalnom civilnom zaštitom, te se na taj način snalaze za opremu, ali to je, kaže, samo kap u moru.

"Sve što radimo, većinom je iz svog džepa. Imamo donacija, ali je to malo", kaže on.

Kopirati
Drag cursor here to close