Tužbe

Goran Sarić traži 43.000 maraka odštete

Pored naknade štete, kako je rekla Sarićeva odvjetnica Ozrenka Jakšić, tužbeni zahtjev podnesen je i zbog pretrpljene duševne boli.
Vijesti / Flash | 15. 05. 2019. u 13:59 Bljesak.info
Kopirati

Goran Sarić, koji je pravosnažno oslobođen optužbi u dva predmeta za ratne zločine u Sarajevu i genocid u Srebrenici, tužio je državu zbog vremena provedenog pod mjerama zabrane, sa zahtjevom da mu se na ime nematerijalne štete isplati iznos od 43.000 konvertibilnih maraka (KM).

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pored naknade štete, kako je rekla Sarićeva odvjetnica Ozrenka Jakšić, tužbeni zahtjev podnesen je i zbog pretrpljene duševne boli.

Iz Državnog pravobraniteljstva naveli da se tužbeni zahtjev treba odbiti, posebno u pogledu mjera zabrane, koji je, prema njihovom mišljenju, bio opravdan.

Jakšić je kao dokaz predložila vještačenje optuženog Sarića od strane vještaka psihijatrijske struke.

“Potrebno je da vještak izvrši vještačenje kako bi se ustanovio uticaj pretrpljene duševne boli, straha, negativnog konteksta prema javnosti zbog sudskog postupka, kao i smetnji vezanih za održavanje uobičajenih porodičnih i drugih veza, te dužinu i intenzitet pojedinačnih smetnji zbog izrečenih mjera zabrane”, kazala je Jakšić.

Sarić, bivši zapovjednik Specijalne brigade policije, oslobođen je krivnje da je izdao upute, ali i vršio kontrolu nad zamjenikom Ljubomirom Borovčaninom – koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora za zločine u Srebrenici – te da je pomagao članovima udruženog zločinačkog poduhvata u izvršenju genocida, a što je za posljedicu imalo više od 7.000 ubijenih i oko 40.000 raseljenih osoba.

U studenom 2014. godine Apelacijsko  vijeće Suda BiH oslobodilo je Gorana Sarića optužbi za zločine počinjene 1992. u sarajevskom naselju Nahorevo.

Sarić je oslobođen optužbe da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Centar, nadzirao i sudjelovao u razdvajanju muškaraca koji su bili zatvoreni u Psihijatrijskoj bolnici Jagomir u Sarajevu.

 

Kopirati