Srebrenica

Goran Sarić pravomoćno oslobođen krivice za genocid

Apelacijsko vijeće je kao neosnovanu odbilo žalbu Tužiteljstva BiH, te je potvrdilo prvostupanjsku presudu izrečenu u veljači ove godine.
Vijesti / Flash | 29. 11. 2018. u 11:19 BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelacijsko vijeće Suda BiH pravosnažno je oslobodilo bivšeg zapovjednika Specijalne postrojbe policije Gorana Sarića krivnje za genocid počinjen u Srebrenici u srpnju 1995. godine, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Kako stoji u presudi, Apelacijsko vijeće je kao neosnovanu odbilo žalbu Tužiteljstva BiH, te je potvrdilo prvostupanjsku presudu izrečenu u veljači ove godine.

Prvostupanjskom presudom Suda BiH, bivši zapovjednik Specijalne postrojbe policije Sarić je u oslobođen optužbe da je izdao upute, ali i vršio kontrolu nad zamjenikom Ljubomirom Borovčaninom – koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora za zločine u Srebrenici – te da je pomagao članovima udruženog zločinačkog poduhvata u izvršenju genocida, a što je za posljedicu imalo više od 7.000 ubijenih i oko 40.000 raseljenih osoba.

Pored djela počinjenih u općinama Bratunac i Srebrenica, Sarić je oslobođen optužbe da je počinio ratni zločin na području Zvornika.

''Apelacijsko vijeće, kao i u prvostupanjskoj presudi, nalazi pravilno utvrđenim da je izvršen navedeni napad na Srebrenicu, i da su u tom napadu, između ostalih, sudjelovale i jedinice Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), čiji pripadnik je bio i optuženi. Međutim, ono što je bilo sporno i što je valjalo razriješiti u ovom predmetu jeste da li je optuženi lično, kroz osiguranje pripadnika Specijalne brigade policije i nadzor nad njima sudjelovao u tom napadu, a što nije izvan razumne sumnje dokazano. S tim u vezi, žalbu tužilaštva valjalo je odbiti kao neosnovanu'', stoji u drugostupanjskoj presudi.

Ova presuda je konačna i na nju ne postoji mogućnost žalbe.

Sarić je prethodno pravomoćno oslobođen krivnje za ratne zločine počinjene na području Sarajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close