Maske na otvorenom

FOTO | Poštuju li Mostarci nove nejasne mjere?

Nosite li vi masku?
Vijesti / Flash | 22. 10. 2020. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nosim masku radi sebe, ne radi mjera, komentar je jedne starije gospođe koja je na ulazu u trgovinu komentirala zašto stavlja masku.

Nove naredbe Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije stigle su jučer, a u njima se navodi da su obvezne maske  u zatvorenom prostoru i na otvorenom ukoliko se ne može držati preporučena fizička distanca od 2 metra između osoba.

Foto: Bljesak.info / Nose li Mostarci i Mostarke maske na otvorenom

Naš fotoreporter je u šetnji gradom primijetio da građani nose maske malo više nego inače, ali i dalje svi opušteno šetaju gradom.

Podsjetimo, u naredbi je između ostalog navedeno da je obavezno nošenje zaštitnih maski za lice u školama za sve učenike od petog razreda nadalje. Također, krizni stožer je rekao da u zatvorenom prostoru može biti samo 25 ljudi, na otvorenom 50, a zabranjuju se izvannastavne aktivnosti.

Foto: Bljesak.info / Nose li Mostarci i Mostarke maske na otvorenom

Naveli su da će pored pojačanog redovnog inspekcijskog nadzora, mjerodavna ministarstva i jedinice lokalne samouprave biti obvezne formirati i inspekcijske timove koje čine dva inspektora koji će uz asistenciju policijskih službenika vršiti kontrolu provedbe naloženih mjera i izricati sankcije sukladno važećim propisima.

Iako je krizni stožer potiho donio ove naredbe, bez javnog obraćanja svojim građanima, koje bi trebali upozoriti i ohrabriti, vijest je stigla pred kraj radnog vremena, e-mailom.

Na naredbe su odmah reagirale političke stranke, koje govore da su naredbe i protuustavne i protuzakonite.

Foto: Bljesak.info / Nose li Mostarci i Mostarke maske na otvorenom

''Prva stvar koju ovim putem pitamo Opsenicu i Krizni stožer njegovog ministarstva jeste, na koje zakonske odredbe se pozivaju kada ''naređuju''? Ako ta zakonska odredba uopće i postoji, zašto se taj Članak zakona nije citirao u uvodu „Naredbe“ koju su danas objavili? Odakle se crpe zakonska ovlaštenja za davanje ''naredbi''? Dalje, u naredbi se spominju inspekcijski nadzori i inspekcije za slučajeve nepoštivanja ''naredbi''. Gdje su definirane sankcije za nesprovođenje ovih naredbi? Kojim zakonskim odredbama su propisane? Voljeli bi da nam i to pojasni g. Opsenica. Ili smo možda prespavali trenutak kada je u HNŽ prestalo važiti načelo ustavnosti te smo postali apsolutističko društvo u kojem apsolutnu vlast imaju kojekakvi stožeri. Na osnovu koje zakonske odredbe će se naplatiti kazna za nenošenje maske na otvorenom? Što će pisati u prekršajnom nalogu?'', naveo je HRS jučer, u reakciji na nove naredbe.

Foto: Bljesak.info / Nose li Mostarci i Mostarke maske na otvorenom

Dakle naredbe osim što su donesene nepotkrijepljenje zakonima, oni koji ih ne poštuju ne zna se ni kako ni koliko će biti kažnjeni, a nije navedeno ni do kada ove 'naredbe' ostaju na snazi.

Foto: Bljesak.info / Nose li Mostarci i Mostarke maske na otvorenom
Kopirati
Drag cursor here to close