Sjednica završena bez donošenja ''bilo koje odluke''

Dodik odbio vojsku na granici sa Srbijom i Crnom Gorom

Odbijena je i odluka za raspoređivanje Frontexa što znači da bi granica prema Hrvatskoj bila još tvrđa. Jedna mazohistička odluka jer bi samo povećala probleme krize.
Vijesti / Flash | 11. 06. 2019. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Sjednica završena bez donošenja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas nakon Hitne sjednice da je sjednica završena bez donošenja ''bilo koje odluke''.

Zahtjevi su išli da se vojska rasporedi na granici prema Srbiji i Crnoj Gori, ja sam to odbio, poručio je Dodik.

''To nije nadležnost Vojske. Ja ne mogu da prihvatim da se vojska raspoređuje prema granici k Srbiji i Crnoj Gori. Odbijena je i odluka za raspoređivanje Frontexa što znači da bi granica prema Hrvatskoj bila još tvrđa. Jedna mazohistička odluka jer bi samo povećala probleme krize. Imamo neefikasan i sterilno Vijeće ministara. U skladu s Poslovnikom nije podržan zaključak i to ostaje za sljedeću sjednicu'', ispričao je predsjedavajući Predsjedništva, prenosi N1.

Potom je dodao da je odbio zaključak o raspoređivanju centara za smještaj migranata po cijeloj BiH.

''Preglasan sam u pogledu Frontexa i procedura govori da će se to vratiti na redovne sjednice. Bilo je još zaključaka, jedan je predložio gospodin Džaferović koji je predložio da se donese zaključak koji podrazumijeva da se centri za smještaj migranata rasporede po cijeloj Bosni i Hercegovini. Na prostoru Republike Srpske neće se pratiti migrantski centri jer Republika Srpska ne treba biti kolateralna priča u tom pogledu'', podcrtao je on.

Dodik je jučer izjavio kako nije htio odbiti da sazove sjednicu na koju član Predsjedništva Željko Komšić koji ju je zatražio po poslovniku, ima pravo, ali kaže da sumnja u adekvatan ishod.

Podsjetio da je Predsjedništvo i ranije razmatralo to pitanje te zatražilo da se napravi cjelovit plan kada su u pitanju migrantski problemi, ali je ustvrdio da Vijeće ministara ništa nije uradilo.

“Jedino što možemo zaključiti jeste da pokušavamo da dođemo do tog plana”, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva Željko Komšić, koji je jučer uputio zahtjev za održavanje hitne sjednice Predsjedništva zbog migrantske krize, predlaže da državno Predsjedništvo naloži ministrici obrane Marini Pendeš da zapovijedi upotrebu i razmještaj vojno-policijskih, inženjerskih, izviđačkih, kao i drugih postrojbi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine radi podrške i pomoći patrolama Granične policije u kontroli granice Bosne i Hercegovine sa Srbijom i Crnom Gorom radi sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice.

Upotreba i razmještaj Oružanih snaga Bosne i Hercegovine duž granice s Republikom Srbijom i Crnom Gorom predlaže se, kako je naveo, radi problema ilegalne imigracije u BiH iz zemalja Azije i Afrike, protivno važećim zakonima i viznom režimu Bosne i Hercegovine.

Komšić predlaže da Predsjedništvo predloži hitno održavanje izvanredne sjednice Vijeća ministara na temu hitnog i sveobuhvatnog angažiranja svih raspoloživih kapaciteta Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, kao i upravnih organizacija Bosne i Hercegovine s operativnom samostalnošću u sastavu Ministarstva sigurnosti, radi rješavanja problema ilegalne imigracije u Bosnu i Hercegovinu iz zemalja Afrike i Azije protivnom važećim zakonima i viznom režimu naše zemlje.

 

''Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokazao je danas svojim glasovanjem da ne želi rješavanje migrantske krize u BiH'', izjavio je član PBiH Željko Komšić.

''Nadam se da će do održavanja sljedeće sjednice Predsjedništva, gospodin Dodik promijeniti mišljenje, kao što je to već radio dosada.

Treba podsjećati stalno na to da je, upravo gospodin Dodik, bio prvi koji je predložio izvođenje pripadnika Oružanih snaga BiH na granice. Koliko se sjećam u svibnju mjesecu prošle godine, pitao je zbog čega armija postoji, što rade, ako ne mogu stati na granice. Nadam se da će se ponovo predomisliti, ali u korist građana ove zemlje i rješavanja ovog gorućeg problem.

Ja sam danas podržao njegov prijedlog zaključka, i to ću uvijek uraditi ukoliko smatram da ide u korist ove zemlje'', priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close