Sazvao sjednicu Predsjedništva

Dodik odgovorio za vojsku Komšiću

Nije htio, kaže, odbiti sazvati sjednicu, na koju član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji ju je zatražio, po poslovniku ima pravo, ali sumnja u adekvatan ishod.
Vijesti / Politika | 10. 06. 2019. u 18:30 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potvrdio je u ponedjeljak u Banja Luci da je za utorak sazvao hitnu sjednicu Predsjedništva BiH zbog migrantske krize.

''Nije mi to problem i već sam zakazo za utorak sjednicu Predsjedništva'', rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

Međutim, navodi da bi to sve mogla biti ''jalova priča, jer nema Vijeća ministara koje bi nešto operativno moglo i uraditi po tom pitanju''.

Nije htio, kaže, odbiti sazvati sjednicu, na koju član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji ju je zatražio, po poslovniku ima pravo, ali sumnja u adekvatan ishod.

Dodik je podsjetio da je Predsjedništvo BiH i ranije razmatralo to pitanje te zatražilo da se napravi cjelovit plan kada su u pitanju migrantski probemi, ali, kako kaže, Vijeće ministara ništa nije uradilo, čime je, umjesto rješenja za migrantski krizu, postalo problem.

''Jedino što možemo zaključiti je da pokušavamo doći do toga plana'', rekao je Dodik.

Komšić, također, predlaže da Predsjedništvo BiH naloži ministrici obrane Marini Pendeš da zapovijedi uporabu i razmještaj vojno-policijskih, inženjerskih, izviđačkih kao i drugih postrojbi Oružanih snaga BiH radi podrške i pomoći patrolama Granične policije BiH u kontroli granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom radi spriječavanja ilegalnih prelazaka državne granice. Prema tom prijedlogu, upotreba i razmještaj postrojbi Oružanih snaga BiH ne podrazumijeva korištenje naoružanja i bojevih sredstava.

Kopirati
Drag cursor here to close