Mostar

Prosvjednicima obećano da će Uborak uskoro biti zatvoren

Aktivisti i dalje ne napuštaju krug deponije, a telefonski su razgovarali i sa federalnom ministricom turizma i okoliša Editom Đapo, koja im je usmeno obećala da će deponija uskoro biti zatvorena.
Vijesti / Flash | 10. 12. 2019. u 17:27 Bljesak.info
Demonstrantima obećano da će Uborak uskoro biti zatvoren

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na mostarsku deponiju Uborak, dan nakon što su specijalci rastjerali prosvjednike, uz policijsku pratnju ponovo pristižu kamioni gradske čistoće.

Aktivisti i dalje ne napuštaju krug deponije, a telefonski su razgovarali i sa federalnom ministricom turizma i okoliša Editom Đapo, koja im je usmeno obećala da će deponija uskoro biti zatvorena.

Za sutra je najavljen sastanak aktivista Udruženja ''Jer nas se tiče'' sa predstavnicima gradskih vlasti. Na sastanku će pokušati naći rješenje za ovaj veliki sanitarni problem, koji opterećuje cijelu regiju.

Nijaz Hodžić iz Udruženja građana ''Jer nas se tiče'' izjavio je da je ministrica Đapo dala čvrsto obećanje da će u roku deset dana, ako grad Mostar i HNŽ ne riješe ništa za ovu deponiju, ona biti zatvorena i zapečaćena.

Ministrica od sastanka prosvjednika sa gradskim i županijskim vlastima očekuje pronalazak rješenja. U izjavi za medije, ministrica nije spominjala obećanje koje je dala aktivistima.

''Ono što sam ja predložila i Vlada Federacije BiH je podržala, jeste da damo preporuku inspekciji da ne zatvara postojeću deponiju, zbog javnog interesa. Ekološki je prihvatljivije da se otpad iz Mostara odlaže tamo, nego da stoji na ulici jer tako može doći do epidemiološke katastrofe'', rekla je Edita Đapo, ministrica turizma i okoliša Federacije BiH.

Budući da Uborak već neko vrijeme nema potrebne uvjete da primi smeće, aktivisti predlažu i alternativne lokacije, prenosi BHRT.

''Mi smo našli jednu ogromnu rupu, na izlazu iz Mostara prema Nevesinju, koja sigurno može najmanje 50 godina da služi za deponovanje smeća. Potrebno je jako malo novca. Prve kuće su udaljene više od deset kilometara i nikome neće smetati'', rekao je Fuad Hujdur iz Udruženja građana ''Jer nas se tiče''.

Na Skupštini HNK prikazan je izvještaj Zavoda za javno zdravstvo, čiji su rezultati porazni. Predsjednik HRS-a zatražio je stručnu studiju o uzrocima rasta stope mortaliteta od malignih oboljenja u ovoj županiji. Za njega je Uborak tek vrh ledene sante i pokazatelj da sustav ne funkcionira, a novac za okoliš troši se netransparentno.

''Izvještaj govori o porastu ilegalnih deponija, nepropisnoj kontroli vode za piće, odlaganju otpada od strane jedinica lokalne uprave, cijelom nizu aspekata o kojima se mora stalno govoriti jer utječe na zdravlje sviju nas ovdje'', kaže Slaven Raguž, zastupnik u Skupštini HNK (HRS).

 Nakon sastanka u Gradskoj vijećnici, sudbina Uborka trebala bi biti jasnija. Za cijelu priču, prema tvrdnjama aktivista, zainteresirali su se OSCE-a i Veleposlanstvo Sjedinjenih Država.

Kopirati
Drag cursor here to close