Pravo na stan

Deložacija u Mostaru: Druga strana priče

Ovo nije prvi slučaj da se upravo u ovoj zgradi vode pravne bitke koje traju desetljećima…
Vijesti / Flash | 24. 06. 2021. u 13:04 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Želimo demantirati da Snježana Smoljo posjeduje papire za stan i da je ona ovlaštena da ostane u stanu i dalje. Sve to nije točno kao ni to da smo mi odnekud naletjeli 2007. godine. Istina je sasvim drugačija'', počinje svoju priču za Bljesak.info obitelj Gašić.

Zahtjev za povrat stana i otkup

Naime, u mostarskoj Ulici fra Didaka Buntića jučer se odvijala prava drama. Od obitelji Smoljo zatraženo je da se isele iz stana što oni odbijaju navodeći da su kupili stan. Obitelj Gašić to ne spori i tvrdi da taj stan njima nije smio biti ni prodan jer su oni još 1985. bili na rang listi prijeratnih poduzeća za taj stan i da su još 1998. godine, dakle godinu prije kupovine stana, podnijeli zahtjev za povrat.

''Prije rata smo supruga i ja dobili stan udruženim sredstvima suprugine firme SOKO Rashladna i klima tehnika. Predali smo zahtjev za povrat stana 1998. godine. Pošto nismo uselili, nismo imali stanarsko pravo, čekalo se rješenje za te vrste stanova'', rekao je gospodin Gašić navodeći kako je 2002. usvojen zakon prema kojem osobe koje su prije rata dobile stan imaju pravo podnijeti zahtjev za povrat stana i otkup.

''Predali smo odmah 2002. godine zahtjev za stanarsko pravo Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Radili su opstrukciju te tek nakon pet godina, a u međuvremenu smo dva puta bili na sudu, ministarstvo donosi rješenje o stanarskom pravu na osnovu čega smo predali svu dokumentaciju za otkup stana. Međutim, pošto je druga strana upisana u zemljišne knjige, morali smo podnijeti i parnični postupak. Na njemu smo imali dvije rasprave i druga strana traži prekid parničnog postupka dok se ne završi upravni postupak. A upravni postupak sa upravnim sporom je završen u 12. mjesecu 2020. godine. Da su oni u pravu u tom slučaju bi vršili pritisak da se to riješi odmah a ne da se odgađa'', kažu nam Gašići.

Ljubiti stope ministarstvu

Navode kako su Smolje 2010. podnijeli zahtjev da se poništi stanarsko pravo Gašićima, pa ministarstvo ponovno razmatra stanarsko pravio i opet donosi odluku u korist Gašića.

''Žale se ministarstvu u Sarajevu gdje se potvrđuje u našu korist, žale se kantonalnoj razini koja potvrđuje to isto i nakon nekoliko godina konačno donosi odluku da je stan naš i da po upravnom postupku dolazi do rješenja o iseljenju. Donosi se to rješenje i dolazi se na lice mjesta da se iseljenje izvrši. Dva puta nije uspjelo i treći put nas mole da im damo tjedan dana da fino isele. Mi i to dozvoljavamo. Kroz tjedan dana, to jest jučer (srijeda, op.a.) izlazi se na lice mjesta, oni su taj dogovor pogazili iako su rekli da nam daju riječ'', navode Gašići i dodaju kako ih je Smoljo blatila pred medijima.

Ističu kako činjenica da su 20 godina razvlačeni po ministarstvu demantira tvrdnje da su potkupili ministarstvo.

''Oni trebaju ljubiti stope ministarstvu koliko ih je zadržavalo u stanu opstrukcijama'', kaže ova obitelj pokazujući dokument kojim je potvrđeno postojanje ugovora o udruživanju sredstava za rješavanje stambenog pitanja obitelji Gašić.

Prodavali a nisu smjeli?

Uputili su Ustavnom sudu žalbu na odugovlačenje postupka i kršenja prava na pravično suđenje i suđenje u razumnom roku. Sud je donio odluku da se krše prava apelanta i da se ima ovaj proces završiti u roku od tri mjeseca.

''Odluku o iseljenju gospođa Smolju je predala vrhovnom sudu tražeći odgađanje, ali ih je vrhovni sud odbio jer postoji presuda kantonalnog suda da se ona mora izvršiti. Uporno su izbjegavali parnični postupak'', kaže gospodin Gašić napominjući kako je konačna presuda o iseljenju donesena u siječnju 2021. godine te da je Vrhovni sud odbio odlaganje deložacije.

Podsjetimo, ovo nije prvi slučaj da se upravo u ovoj zgradi vode pravne bitke koje traju desetljećima. Tako je obitelj koja je  1986. stan u ovoj zgradi dobila od prijeratnog poduzeća pravnu bitku vodila godinama. Naime, sud je dokazao da ga je otplatila i da stanari koji su ga u međuvremenu kupili po istom principu kao i Smolje, moraju iseliti iz njega. A onda je krenula borba za stan koja je trajala skoro 20 godina. Obitelj je na kraju ipak u svome stanu, a ovakvih priča o stanovima koje je netko prodao a nije smio – ima još.

Kopirati
Drag cursor here to close