Zanimljivo imenovanje

Čovjek s crne liste: Špirić će biti borac protiv korupcije?!

U.S. Department of State je 10. rujna 2018.godine, na osnovu Javne oznake Odjela za državne, vanjske operacije i povezane programe uveo sankcije za Nikolu Špirića i njegovu užu obitelj.
Vijesti / Flash | 03. 02. 2020. u 21:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sutrašnjoj sjednici trebao bi usvojiti Prijedlog odluke o imenovanju članova Povjerenstva za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Iz Zastupničkog doma PSBiH rad Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije trebali bi pratiti Halid Genjac (SDA), Borjana Krišto (HDZ) i Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska).

Što se tiče Doma naroda PSBiH, predloženo je da u ovom povjerenstvu budu izabrani Nikola Špirić (SNSD), Amir Fazlić (SDA) i Bariša Čolak (HDZ). Točnije, sve parlamentarci iz stranaka koje čine vlast na nivou državnih institucija.

Najzanimljivije u svemu jeste prijedlog da u Povjerenstvu zasjedne Nikola Špririć koji je stavljen na američku tzv. “crnu listu” koja podrazumijeva zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države (SAD), prenosi portal Buka.

Podsjećaju, U.S. Department of State je 10. rujna 2018.godine, na osnovu Javne oznake Odjela za državne, vanjske operacije i povezane programe uveo sankcije za Nikolu Špirića i njegovu užu obitelj. Iz same odluke, koja se nalazi na stranici State Department-a, može se vidjeti da se na američku “crnu listu” dospijeva “u slučajevima kada državni tajnik ima kredibilne informacije da su strani službenici bili umiješani u značajnu korupciju ili teško kršenje ljudskih prava, te individue i najbliži članovi njihove obitelji ne ispunjavaju uvijete za ulazak u Sjedinjene Države”.

“Gospodin Špirić je bio umiješan i imao koristi od javne korupcije, uključujući primanje nepropisnih benefita u zamjenu za djelovanje po javnoj funkciji i ometanje javnih procesa tijekom svog mandata kao član Zatupničkog doma u Bosni i Hercegovini”, navodi se u odluci State Departmant-a iz 10.9.2018.godine.

Oglasilo se Veleposlanstvo SAD-a u BiH o Nikoli Špiriću

Veleposlanstvo SAD-a u odgovoru na upit BUKE u vezi s potencijalnim imenovanjem Nikole Špirića u parlamentarno Povjerenstvo za prevenciju borbe protiv korupcije podsjeća da kada državni tajnik posjeduje vjerodostojne informacije da je neki dužnosnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti i/ili značajno kršenje ljudskih prava, Odjeljak 7031(c) nalaže da se taj dužnosnik i članovi njegove neposredne obitelji stave na listu.

Iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a poručuju da "Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a (State Department) posjeduje vjerodostojne informacije da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tijekom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tijekom svog mandata kao člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine"

"U slučaju Špirića, vjerujemo da su njegove aktivnosti nanijele štetu i interesima Sjedinjenih Američkih Država i građana Bosne i Hercegovine. Govoreći općenito, korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava organizirani kriminal, te potkopava povjerenje u pravnu državu i vlast" navodi se u odgovoru portalu BUKA iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close