Vjetar napravio kaos

BiH: Olujni vjetar rušio sve pred sobom, počinjena velika materijalna šteta

Širom BiH vjetar je obarao stabla, nosio krovove,te su oštećeni automobili
Vijesti / Flash | 12. 12. 2017. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: ATVbl.com / Jaki udari vjetra pričinili su materijalnu štetu u Banja Luci

Jaki udari vjetra prouzrokovali su veliku materijalnu štetu stanovnicima BiH. Širom BiH vjetar je obarao stabla, nosio krovove,te su oštećeni automobili. Zabilježeni su i prekidi u opskrbi električnom energijom. Ljudske žrtve nisu zabilježene.

Na području grada Banjaluke već drugi dan puše jak vjetar koji je prouzrokovao brojne nezgode širom grada, javljaju Nezavisne novine.

Na više lokacija u gradu vjetar je tijekom noći oborio stabla, a za nekih objekata vjetar je nosio i krov.

Stabla su porušena u dvorištu osnovne škole „Branko Ćopić“ u Boriku, te je nekoliko stabala iz banjalučkog kampusa pretpjelo štetu.

U naselju Lauš stablo je palo na automobil, pri čemu je pričinjena materijalna šteta. 

Vjetar rušio sve pred sobom

U naselju Obilićevo vjetar je srušio krov sa jedne zgrade, te se promet odvija samo jednom prometnom trakom.

 

U noći s ponedjeljka na utorak olujni vjetar pričinio je velike štete na obiteljskim kućama, gospodarskim i školskim objektima, te poljoprivrednoj i komunalnoj infrastrukturi u južnim dijelovima Brčko distrikta.

Vjetar je skidao krovove s kuća u Maoči, a otpuhan je i krov s 9. osnovne škole u tom podmajevičkom selu, pa je nastava odgođena do daljnjeg, doznaje Fena u Odjelu za obrazovanje brčanske Vlade.

U Osnovnoj školi u Zoviku vjetar je otkrio dio krova sportske dvorane, a u Osnovnoj školi u Bukviku vjetar je odlomio veći dio fasade.

U područnoj školi u Rašljanima nastava je odgođena zbog nestanka električne energije.

Za danas je zakazan i izvanredni sastanak kolegija Vlade, nakon čega se očekuje proglašenje stanja elementarne nepogode u pojedinim dijelovima Distrikta.

U Maglaju olujno nevrijeme nanijelo velike štete na školskim objektima

 Olujno nevrijeme je tijekom protekle noći na području općina Maglaj i Tešanj nanijelo veće materijalne štete.

Na području Maglaja najviše štete napravljeno je na krovovima i instalacijama školskih ustanova, zbog čega su rukovodstva škola u komunikaciji s Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK reorganizirali izvođenje nastavnog procesa.

U nekim školama je zbog otežanih uvjeta za siguran boravak učenika obustavljen nastavni proces, a učenici koji su došli na nastavu su zadržani u zatvorenom prostoru i pod stalnim nadzorom nastavnika.

Iz nadležnog kantonalnog ministarstva rukovodstvima škola je preporučeno da u suradnji s nadležnim službama u općinama izvrše procjenu na koji će način prvenstveno zaštititi sigurnost i zdravlje učenika i radnika.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku kulturu i sport ZDK poduzeti će sve neophodne aktivnosti da bi se sanirala materijalna šteta i stvorili neophodni uvjeti za održavanje nastavnog procesa u svim školama koje su oštećene olujnim nevremenom.

Video:  Nevrijeme u Bihaću

Vozači oprez

Zbog jakih udara vjetra na snazi jeiz vanredno stanje na regionalnom putu R-414 Skender Vakuf-Banja Luka, pa se na ovoj dionici ne preporučuje kretanje, javlja agencija Anadolija.

Jaki udari vjetra bilježe se i na ostalim putovima u BiH, a posebno na dionicama u planinskim predjelima.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) vozače upozoravaju na mogućnost urušavanja stabala, kao i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Savjetuje se maksimalno oprezna vožnja i podsjeća da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Upaljen meteoalarm

Zbog jakih udara vjetra za skoro cijelo područje BiH je upaljen narančasti meteoalarm koji upozorava na opasno vrijeme.

''Vrijeme je opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputsva dana od strane vaših državna tijela'', navedeno je u upozorenju izdanog građanima.

Udari vjetra bi danas mogli dosezati i do 80 km/h.

Kopirati
Drag cursor here to close