Nedopustivo traženje izvora

BH novinari pisali Tužiteljstvu: Nedopustivo je da vršite pritisak na novinare

Naglašeno je kako nije prvi put da Tužiteljstvo BiH saslušava novinare - nedavno je novinarka portala Žurnal Azra Omerović također bila pozvana na davanje iskaza i otkrivanje izvora informacija u vezi sa falsificiranjem i trgovinom diplomama.
Vijesti / Flash | 25. 03. 2019. u 17:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavna tajnica Udruge BH Novinari Borka Rudić uputila je glasnogovorniku Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Borisu Grubešiću zahtjev za dostavljanjem službene informacije Tužiteljstva BiH o slučaju poziva na saslušanje novinara magazina Žurnal Avde Avdića u svojstvu svjedoka.

Prema informacijama kojima raspolaže Udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima, novinaru Avdiću je stigao poziv da se kao svjedok odazove pozivu u predmetu koji se vodi u Tužiteljstvu BiH, a koji se odnosi na navodni obavještajni upad Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i vrbovanje državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske.

Novinar Avdo Avdić je autor teksta pod nazivom: "KONZUL IVAN BANDIĆ KOORDINIRAO AKCIJOM: Hrvatski obavještajci vrbovali selefije da prenose oružje u mesdžide u BiH", a nakon objavljivanja članka navodno je formiran predmeta u Tužiteljstvu BiH o tom obavještajnom slučaju, navela je Rudić u zahtjevu.

Također je upozorila Tužiteljstvo BiH kako prema kaznenom zakonodavstvu BiH, standardima novinarske etike sadržanim u novinarskom kodeksu, te u međunarodnim dokumentima Vijeća Europe, OSCE-a i Europske federacije novinara svi novinari i urednici imaju pravo za zaštitu izvora informacija.

''Nitko, pa ni Tužiteljstvo BiH, nema pravo prisiljavati novinare na otkrivanje informacija o svojim izvorima! U tom kontekstu izražavamo javni protest zbog jutrošnjeg saslušanja novinara Avde Avdića u Tužiteljstvu BiH, uz napomenu da je nedopustivo fokus istrage sa navodnog kaznenog djela "upada Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i vrbovanje državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske", prebacivati na isljeđivanje novinara i traženje informacija o njegovim izvorima'', istaknuto je u zahtjevu Udruge BH novinari.

Zatražen je i odgovor da li je prilikom donošenja odluke o saslušanju novinara Avde Avdića traženo putem nadležnog suda ili kroz druge pravne instrumente od vlasnika portala Žurnal da "oslobodi" novinara Avdu Avdića od "čuvanja profesionalne tajne" i podijeli informacije sa nadležnim istražim tužiteljem u tom predmetu.

''Pretpotstavljamo kako znate da se prema Zakonu o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine (član 82) "ne može saslušati (...) novinar u svrhu zaštite izvora informacija osim ako je oslobođen te dužnosti posebnim propisom ili izjavom osobe u čiju je korist ustanovljeno čuvanje tajne'', navedeno je u zahtjevu.

Upozoreno je kako tim postupkom Tužiteljstvo BiH vrši nedozvoljen pritisak na novinara Avdu Avdića, te krši njegovo pravo na slobodu izražavanja koje se odnosi i na slobodu novinarskog istraživanja i prikupljanja informacija, kao i na zaštitu izvora informacija.

Naglašeno je kako nije prvi put da Tužiteljstvo BiH saslušava novinare - nedavno je novinarka portala Žurnal Azra Omerović također bila pozvana na davanje iskaza i otkrivanje izvora informacija u vezi sa falsificiranjem i trgovinom diplomama.

''S obzirom da su se u veoma kratkom vremenskom razdoblju ponovila dva slučaja isljeđivanja novinara o njihovom istraživačkom novinarskom radu u vezi sa temama od značaja za javnost uz vršenje pritisaka na novinare da otkriju izvore informacija očekujemo da ćete na ovaj dopis odgovoriti hitno, te preispitati sve okolnosti kršenja prava novinara kroz rad Tužiteljstva BiH kao pravosudne institucije i kroz postupanje tužitelja pojedinačno'', naveli su iz Udruge  BH novinari u zahtjevu Tužiteljstvu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close