Tužiteljstvo

Afera selefije: Saslušan Avdo Avdić

Avdić je nakon saslušanja, ukratko opisao detalje ovog događaja uz komentar da nije ispitan o tekstu o utjecaju hrvatske obavještajne službe u Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Flash | 25. 03. 2019. u 11:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinar Avdo Avdić saslušan je danas u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine na poziv tužitelja Olega Čavke.

Avdić je nakon saslušanja, ukratko opisao detalje ovog događaja uz komentar da nije ispitan o tekstu o utjecaju hrvatske obavještajne službe u Bosni i Hercegovini.

''Tužitelj me držao pola sata da čekam ispred, prethodno je doveo svjedoka inicijala H.Č. Rekao je u hodniku da čak na njega vrše pritisak. Nakon toga je Čavka pustio mene unutra. Ispitivao me o mojim kontaktima, izvorima i kretanjima po ugostiteljskim objektima u Sarajevu i ono što je ključno, pitao me odakle mi informacije o ruskom utjecaju u Bosni i Hercegovini. Znači, nije me pitao ništa o ovom slučaju o upadu obavještajnih službi iz Hrvatske'', rekao je Avdić nakon saslušanja za N1.

Dodao je da nije želio otkriti svoje izvore za ovu priču.

''Nisam želio otkriti svoje izvore. Tužitelj ima da pita što želi, a ja imam pravo da ne odgovorim na šta hoću. Zanimalo ga je gdje se krećem i s kim se nalazim u Sarajevu. Kazao sam da se poznajem s ovim ljudima s kojima sam slikan u kafani isto i sa gospodinom Čavkom s kojim sam se družio'', dodao je on.

Avdić se, potom, zapitao kako tužitelj zna identitet osobe inicijala H.Č.

''Vrlo zanimljivo, nijedan svjedok nije otkrio identitet osobe inicijala H.Č. a ta osoba je danas privedena, dovedena na saslušanje. Kako je gospodin Čavka znao o kome se radi, vjerovatno od gospodina Martića, direktora hrvatske obavještajne službe, možda je Čavka od njih dobio informacije'', dodao je on.

''Nisu me pitali ni za jedan navod o upadu hrvatske obavještajne službe u BiH. Pitali su me jesam li suradnik neke službe'', ispričao je Avdić.

Potom je pojasnio da je u jednom trenutku odbio potpisati zapisnik sa saslušanja.

''Bilo je videosaslušanje, nakon toga Čavka je odbio napraviti zapisnik o saslušanju jer nisam htio potpisati jer ne znam šta potpisujem. Oni su rekli - onako kako je izjavio u kameru. Na kraju su pravili transkripte da bih mogao potpisati'', potcrtao je Avdić.

Kopirati
Drag cursor here to close