'Grad dobro funkcionirao'

Bešlić: Laknulo mi je nakon sporazuma o Mostaru

''O tome kako se gospodarilo gradom Mostarom pokazuju financijska izvješća koja zapravo govore o jednom domaćinskom odnosu prema gradskom proračunu. Uz to, moram istaknuti da smo pokrenuli projekte koji su od stoljetnoga značaja za ovaj grad''
Vijesti / Flash | 20. 06. 2020. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''To mi predstavlja iznimno olakšanje. Uistinu čekam sljedeće izbore kao i svi drugi građani. Grad, jednostavno, zaslužuje imati izbore i dobiti Gradsko vijeće koje će donositi odluke za ono što je nadležno. A puno je takvih odluka. Mislim da mnoge stvari u gradu Mostaru ne mogu funkcionirati zbog činjenice da nemamo Gradsko vijeće'', kazao je ovo za Večernji list gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Grad dobro funkcionirao

Posljednjih osam godina Bešlić je bio 'primoran' samostalno biti na vlasti bez Gradskog vijeća, no bez obzira na tu činjenicu mišljenja je da je ''grad više nego dobro funkcionirao''.

''Bez Gradskog vijeća, u ogromnom broju slučajeva, gradska vlast bila je paralizirana. Predugo je trajala ovakva situacija i iskreno sam uvjeren da smo iskoristili sve kapacitete kako bismo održali funkcioniranje grada koliko je to bilo moguće u ovakvim okolnostima. O tome kako se gospodarilo gradom Mostarom pokazuju financijska izvješća koja zapravo govore o jednom domaćinskom odnosu prema gradskom proračunu. Uz to, moram istaknuti da smo pokrenuli projekte koji su od stoljetnoga značaja za ovaj grad'', dodao je Bešlić.

Mostarskim sporazumom, kojim je otkočen problem održavanja izbora, ali i dogovorima o izmjenama Izbornog zakona u pogledu biranja izaslanika za Dom naroda i Predsjedništvo BiH, stvorene su pretpostavke da se konačno završe više desetljeća otvorena pitanja između, ponajprije, Hrvata i Bošnjaka. 

U intervjuu za Večernji je izrazio zadovoljstvo time što je došlo do potpisivanja sporazuma o održavanju izbora u gradu Mostaru i sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Dio političke igre

''Mislim da je to odlična vijest za Bosnu i Hercegovinu, sve njezine narode, građane. Svjedoci smo raznih kriza i nefunkcioniranja vitalnih institucija Bosne i Hercegovine. A u ovome slučaju iznimno je važno imati jamstvo, zaštitu legalnog i legitimnog zastupanja konstitutivnih naroda, što predstavlja temelje na kojima počiva ova država. Ovi sporazumi daju nam za pravo da će se stvari u tome smjeru i odvijati'', rekao je gradonačelnik Mostara.

Na pitanje da li se radi o 'izdaji Bosne, izdaji Mostara i izdaji građana', kako se moglo čuti u javnosti - Bešlić je rekao:

''Svaka vlast ima oporbu. Kao što je ključno pitanje za one na vlasti da pronađu najbolja rješenja, tako oporba nastoji sve to prikazati posve drukčije i kritizira. U tome kontekstu razumijem takve komentare. Sve to, dakako, kod ljudi koji se ne bave politikom stvara određenu vrstu konfuzije, što je zapravo istina. Iskreno, mogu reći da se u ovome slučaju nastojalo napraviti rješenje koje će biti najbolje. A što god uradite, uvijek će biti onih koji kritiziraju. Jednako bi se čule kritike da nešto nije potpisano, kao i sada kada je potpisano. Sve to sastavni je dio igre kako funkcionira politika. Ovim sporazumima mislim da mogu dobiti svi, a najviše Bosna i Hercegovina na svojoj stabilnosti.''

Bešlić je rekao i kako je najvažnije da sporazum daje rješenje provedbe presude Ustavnoga suda BiH o Mostaru te da svačiji glas u ovome gradu vrijedi otprilike jednako.

''Kada su pak u pitanju druge izmjene, moram priznati da nisam sa svim detaljima do kraja upoznat. Vrijeme će zapravo pokazati kakvo je rješenje dogovoreno. Posve sam, međutim, siguran da su svi akteri koji su sudjelovali u tome imali na umu sve mogućnosti koje proizlaze iz tih izmjena'', naglasio je za Večernji.

Mostar ostao poseban slučaj

Bešlić je rekao i da je ovaj sporazum od iznimne važnosti za popravljanje povjerenja u hrvatsko-bošnjačkim odnosima.

''Ako ste do jučer imali političku tenziju koja se prenosila i na odnose naroda, onda je ovaj povratak povjerenja jedini temelj na kojem se može graditi budućnost zemlje'', dodao je.

Mostar je i ovim rješenjem ostao poseban slučaj jer ima Statut kakav nema nijedna druga sredina.

Na pitanje da li građani imaju razloga očekivati da će ovaj grad biti identično uređen kao Tuzla, Zenica i ostali gradovi, Bešlić je kazao - kako ''nijedno društvo i država ne može očekivati potpuno normaliziranje svih odnosa dok svi gradovi ne budu uređeni jednim zakonom'', te dodao:

''To zapravo znači da ne treba biti iznimki. Ako u kući pravite razliku prema vlastitoj djeci, stvarate prostor za nesporazume. To, jednostavno, nije dobro. Ako stvari rješavate na jedinstven način, onda nitko nema prostora upravo za stvaranje nesporazuma.''

Kopirati
Drag cursor here to close