Afera Malina

Bavrka će morati objasniti kako je nekoliko sati glumila radiologa

Ispituje se kako je Srebrena malina za 24 sata dobila dozvolu, a neke firme čekaju i po pola godine.
Vijesti / Flash | 26. 05. 2020. u 12:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Put Tužiteljstva BiH mogla bi vrlo brzo i Ana Bavrka, TV-voditeljica i kolegica Fikreta Hodžića, koja je, također, umiješana u nabavku respiratora, objavio je Dnevni avaz.

Nju je Hodžić, vlasnik Srebrene maline, angažirao kao stručnu osobu kako bi firma mogla dobiti dozvolu za uvoz medicinske opreme jer je ona i inženjer radiologije.

''No, ona bi morala objasniti kako je nekoliko sati glumila radiologa'', piše Avaz.

Za sada nije jasna ni uloga Edite Kalajdžić, tajnice Vlade FBiH koja je saslušana u Tužiteljstvu BiH kao svjedok i oduzet joj je mobitel. Na njezinom računalu pronađeni su, kako navodi Avaz, ugovori FUCZ-a i Srebrene maline, a izbrisane su poruke koje je slala premijeru FBiH Fadilu Novaliću 27. travnja.

Kako tvrdi Avaz, ona je tužiteljima rekla kako se zanimala za ove ugovore, jer su o njima pisali mediji.

Međutim, čekaju se rezultati vještačenja Viber-poruka. Isto važi i za Hasana Ganibegovića, sada već bivšeg šefa Ureda Novalića.

Avaz piše i kako nije jasna ni uloga direktora Agencije za lijekove Aleksandra Zorlaka. Ispituje se kako je Srebrena malina za 24 sata dobila dozvolu, a neke firme čekaju i po pola godine.

U ovoj priči iskaz će, ali za sada se utvrđuje u kojem svojstvu, morati dati i premijer Novalić jer su propusti Vlade, na čijem je čelu, očigledni. Provjerava se je li i koga tačno Novalić zvao u Privrednoj banci da se isplata sredstava ubrza.

Te navode dobila je SIPA, ali ih sada Tužiteljstvo istražuje i provjerava. Razmatra se i tko je ključni organizator i operativac ove nabavke, piše Avaz.

 

Sarajevske novine navode kako državno tužiteljstvo ''već polako slaže kockice afere teške 10,5 milijuna maraka'', koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine, ali bez ikakve specifikacije, preko kompanije Srebrena malina TV voditelja Hodžića.

Nakon izuzete dokumentacije iz Vlade FBiH, Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Privredne banke, Srebrene maline, ali i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, tužitelji će vrlo brzo uputiti i prve pozive za ispitivanje osumnjičenih u aferi koja se razvlači već točno mjesec dana.

Avaz piše kako se širi popis osumnjičenih ''jer je evidentno da bi se ovdje  moglo raditi o organiziranoj grupi, bez obzira na navode iz FUCZ-a da su postupali užurbano zbog pandemije i da nije bilo favoriziranja''.

Već je, navode novine, utvrđeno da je nezakonita odluka Solaka da se izuzme nabavka respiratora iz Zakona o javnim nabavkama BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close