Novalić se nije pojavio

O respiratorima u Parlamentu FBiH: Javno saslušanje iza zatvorenih vrata

Novinarima je rečeno da ne mogu nazočiti sjednici Odbora i da će nakon njenog okončanja dobiti izjave članova Odbora.
Vijesti / Politika | 20. 05. 2020. u 14:10 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Privremeni odbor Doma naroda Parlamenta Federacije, koji je formiran da utvrdi činjenice o nabavci 100 respiratora iz Kine održava danas drugu sjednicu.

Kako se na licu mjesta uvjerila ekipa portala Radiosarajevo.ba, u zgradu Parlementa, gdje se održava sjednica, na sastanak nije došao federalni premijer Fadil Novalić, od kojeg se očekivalo da odgovori na pitanje članova ovog tijela.

Dom naroda je privremeni odbor formirao na prijedlog izaslanika Elmedina Konakovića.

Poidsjetimo, Odbor, uz predsjedavajućeg Dragana Stevanovića čini i potpredsjednik Fahrudin Skopljak, te članovi Elmedin Konaković, Vibor Handžić, Zvonko Marić, Damir Marjanović, Damir Džeba i Žarko Vujović.

Novinarima je rečeno da ne mogu nazočiti sjednici Odbora i da će nakon njenog okončanja dobiti izjave članova Odbora.

"Riječ je o bazičnim pitanjima koja su nam trebala otvoriti mogućnost za daljnje preispitivanje svih tih okolnosti. Međutim, tijekom sjednice koja je vrlo kratko trajala, stigla nam je jedna koverta od gospodina Solaka u kojoj je stajala samo jedna rečenica da nije u mogućnosti da nam dostavi ono što je traženo i da Tužiteljstvo koje vodi istragu izuzelo je sve to.

Međutim, bez obzira što je sve to izuzeto mogao je da kao čelni čovjek progovori o svojim saznanjima. Ono što bih i ja sada pitao i to je prvo pitanje koje ću postaviti je da li, jer i u službenom pozivu za ovu sjednicu Odbora dobili smo da govorimo o nabavci 100 respiratora. Međutim sada već imamo 80 respiratora.

Druga stvar, ja sam negovijestio i mislim da smo se razumjeli ja i kolega Damir Đedović iz HDZ-a i neki drugi, da ćemo, ukoliko budu ignorirali najveći zakonodavni organ, odnosno gornji dom. Dakle, mi smo najviši zakonodavni organ u toj hijerarhiji vlasti i moraju poštovati kredibilitet, ne urušavati jer oni su izvršna vlast.

Oni su vjerojatno naučili da to što su ministri i u izvršnoj vlasti da raspolažu novcem tako da ne trebaju nikome odgovarati. Mi ćemo inzistirati da odgovore i uradit ćemo ono što nam omogućava Ustav, dakle nadležnost da upriličimo javno saslušanje svih aktera, što bi bilo prvo u povijesti BiH.

Oni su vjerovatno zanemarili tu činjenicu, ali mi ćemo morati, ukoliko nastave ignorirati  sve ovo pribjeći toj mjeri, a onda će sigurno biti izloženi neugodnim pitanjima i ostatka članova Doma naroda i nas iz Odbora kojih je osam. Dobili smo neke šture odgovore.

Jelka Milićević je odgovorila na sva pitanja i mislim da je samo na jedno pitanje odgovoru da Civilna zaštita nije naručitelj tih. A na sva ostala pitanja je odgovorila da nije upoznata", rekao je Zvonko Marić.

Prokomentirao je što na današnjoj sjednici neće nazočiti Novalić, Solak i Hodžić, već samo Solakova zamjenica i direktor Agencije za lijekove.

''Mi ćemo ispoštovati njih, ali nema opravdanja zašto se nisu pojavili čelni ljudi. Jer svi upitu u te ljude da su oni najodgovorniji ljudi za cijeli proces od samog naručivanja do odabira i tako dalje. Samo za vašu informaciju, napravite usporedbu. Vlada KS nabavila je je 30 respiratora, oslobođena je poreza, PDV-a, a na svaki kupljeni respirator dobila je dodatno jedan gratis, pri tome dvogodišnju garanciju, servisiranje, ugradnju na intenzivnu njegu. Ovi respiratori nisu za intenzivnju njegu“, dodao je Marić.

Istaknuo je da će tražiti mnoge odgovore: ''Tko je sastavio specifikaciju tih respiratora? Oni su mobilni, oni se ugrađuju u auta Hitne pomoći, onda treba 100 automobila da bi možda profunkcionirali. A tko će ih ugraditi? Toliko je upitnika“, rekao je Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close