Nema vladavine prava

Balkan još uvijek nije blizu EU kriterijima

Poručio je da su vrata EU otvorena za nove članice, ali da ulazak u Uniju nije kockanje.
Vijesti / Flash | 19. 03. 2019. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladavina prava je kičma demokracije i bez ispunjenja reformi u ovoj oblasti nema govora o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Europskoj uniji, zaključeno je na javnoj raspravi "Vladavina prava u procesu pristupanja" koja je jučer održana u Europskom parlamentu, u Bruxellesu.

Christian Danielsson, generalni direktor Direktorata za susjedstvo i politiku proširenje u Europskoj komisiji, kazao je da u zemljama Zapadnog Balkana postoji volja za stvaranjem prosperitetnih zemalja, u kojima je zastupljena vladavina prava, gdje je korupcija iskorijenjena, a institucije neovisne, pišu Nezavisne.

"I budimo iskreni, progres je napravljen, ali još uvijek nijedna od zemalja regije nije blizu ispunjavanja ovih zahtjeva i žao nam je što vidimo stagnaciju u ovim oblastima", rekao je Danielsson na javnoj raspravi o vladavini prava na Zapadnom Balkanu.

Poručio je da su vrata EU otvorena za nove članice, ali da ulazak u Uniju nije kockanje.

"Neophodne su reforme kod naših partnera na Zapadnom Balkanu, što znači teška reforma u oblasti vladavine prava, ekonomske reforme, ali i pomirenje", naveo je Danielsson.

Javier Couso Permuy, potpredsjednik odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu, kazao je da su Crna Gora i Srbija jedine zemlje kandidati koji već pregovaraju s EU, dok se, kako kaže, Albanija i Sjeverna Makedonija nadaju da će uskoro otpočeti pregovore.

"Na osnovu naših monitoringa, mi primjećujemo čak i nazadovanje u oblasti vladavine prava, čak i u zemljama predvodnicama, Crnoj Gori i Srbiji, a generalna ocjena, kada je u pitanju vladavina prava na Zapadnom Balkanu i Turskoj je zabrinjavajuća", rekao je poslanik EP-a.

Predsjednik Radne grupe za Zapadni Balkan Eduard Kukan kazao je da je vladavina prava kičma demokracije i jedna od najvažnijih oblasti u procesu pregovaranja.

"To je baza za članstvo u EU i važno je da naše partnere na Zapadnom Balkanu stalno podsjećamo na to. Pitanje vladavine prava treba da bude u potpunosti implementirano, ne da bi se zadovoljio Bruxelles, već zbog dobrobiti vaših građana", rekao je Kukan.

Dodaje da bez opipljivih rezultata u oblasti vladavine prava, i bez pomaka u poglavljima 23 i 24, dalji progres prema EU neće biti moguć.

Iako nije želio da se bavi svakom zemljom pojedinačno, Kukan je kazao da generalno vidi znake nazadovanja na Zapadnom Balkanu

Kopirati
Drag cursor here to close