Povrat američke politike

Amerika baca oko na Zapadni Balkan

Palmer će predvoditi napore da se ojača američko diplomatsko angažiranje u pružanju podrške miru, stabilnosti i prosperitetu u regiji i fokusu na integraciju Zapadnog Balkana u zapadne institucije
Vijesti / Flash | 02. 09. 2019. u 20:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imenovanje Matthew Palmer, zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država, za novog specijalnog predstavnika za Balkan, pokazuje sve veće interesiranje američke administracije za regiju, prije svega zbog odnosa Srbije i Kosova, ali i zbog prilika unutar Bosne i Hercegovine.

 Inače, Matthew Palmer dobar je poznavatelj prilika na Zapadnom Balkanu, te snažan zagovornik Europskog i NATO puta Bosne i Hercegovine.

Američka vanjska politika prema Balkanu, naročito prema Bosni i Hercegovini, dugo je bila u zastoju još od ubacivanja travanjskog paketa mjera iz 2006. godine. Mnogi su suglasni da imenovanje Matthew Palmera kao iskusnog diplomate, koji dobro poznaje situaciju u regiji, predstavlja veliki povratak američke politike na Zapadni Balkan. 

Palmer će predvoditi napore da se ojača američko diplomatsko angažiranje u pružanju podrške miru, stabilnosti i prosperitetu u regiji i fokusu na integraciju Zapadnog Balkana u zapadne institucije, prenosi BHRT 

Fokus američke politike bit će na Bosni i Hercegovini – zbog neformiranja vlasti i sve većeg ruskog utjecaja, smatraju stručnjaci iz Bosne i Hercegovine. Naglašavaju i kako moramo biti svjesni činjenice da je vanjska politika Sjedinjenih Država u promjenjivoj fazi, da su moguća i neka iznenađenja i promjene prioriteta, i to je nešto na što treba računati.

Administracija američkog predsjednika Donald Trump bi željela da se nešto učini do kraja njegovog mandata, kada je u pitanju vanjska politika, kako bi s pozitivnim bodovima ušao u predsjedničku utrku za drugi mandat, poručuju stručnjaci iz regije. 

To isto je, kažu, učinio i Bill Clinton 90-tih godina. Kako su rekli, ne radi se o sveobuhvatnom angažmanu već isključivo o rješavanju problema između Kosova i Srbije.

Američki list “Foreign policy” ocjenjuje da je Palmerovo imenovanje odraz nastojanja Washingtona da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine i tako okonča dugotrajan spor u jugoistočnoj Europi. Američki medij upozorava na to da Kina i Rusija nastoje proširiti svoj utjecaj na Balkanu, pa bi rješavanje davnih razmimoilaženja u regiji pomoglo da se zemlje približe Europskoj uniji i Zapadu.

Kopirati
Drag cursor here to close