Pogledajte koliki ratni staž imaju Komšić i Čović

Preliminarni popis branitelja HVO i Armije BiH, ratni staž ima pola milijuna ljudi

U registru je kao pripadnik Armije BiH s ratnim stažom od čak 1475 dana sadašni predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, a predsjednik HDZ BiH Dragan Čović za kojega stoji da je u redovima HVO proveo 1410 dana.
Vijesti / Flash | 14. 10. 2019. u 17:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo za pitanja branitelja Federacije Bosne i Hercegovine od ponedjeljka je učinilo dostupnim popis svih osoba koje su do sada registrirane kao ratni pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ili Armije BiH, a i taj nepotpuni popis iznenadio je činjenicom da je na njemu više od pola milijuna imena, objavili su lokalni mediji.

Na mrežnim stranicama Ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Federacije BiH omogućena je pretraga po imenu i prezimenu i nema cjelovite brojke o tome koliko je osoba upisano u braniteljski popis, no portal lista "Dnevni avaz" tvrdi kako ih ima gotovo 600 tisuća.

Predstavnik jedne od udruga koje okupljaju razvojačene pripadnike Armije BiH Hamza Krkalić, koji je i sam sudjelovao u izradi registra, kazao je kako na tom popisu sada ima svakakvih osoba pa će tek uslijediti provjere kako bi se razdvojili pravi od "lažnih" branitelja.

"U registru su sada svi, i oni koji su bili jedan dan na crti i koji su bili svo vrijeme, nalaze se i borci, i namjenska industrija, i oni koji su bili u civilnoj zaštiti. To će se razdvajati i to mora biti urađeno do veljače. E, tu ćemo vidjeti koliko je stvarno boraca. Ovako se svi vode pod Armijom RBiH ili HVO-om. Tek kada se razdvoji, moći će se vidjeti ima li u registru lažnih boraca koji kao borci ostvaruju prava", kazao je Krkalić.

Sličnog je mišljenja i Drago Grbavac, predsjednik udruge Zaboravljenih branitelja HVO.

On je u izjavi za portal Klix ustvrdio kako je stvaran broj pripadnika Armije RBiH i HVO-a na kraju rata zajedno iznosio oko 300 tisuća, a sada ih je dvostruko više sugerirajući kako su se te brojke u proteklim godinama očevidno "napuhivale".

"Sam čin objave (registra) mi pozdravljamo i dobro je da nešto postoji, ali nije to ono što smo mi očekivali i što je trebalo napraviti. Bolji pristup bi bio da je registar pravljen 'iz baze' a ne nametan s vrha. Posebno je zanimljiv veliki broj žena", kazao je Grbavac.

Nakon što je podatak o dostupnosti registra branitelja objavljen, mrežna stranica na kojoj je moguće provjeriti podatke po imenima je "pala" zbog prevelikog zanimanja.

No novinari su prije toga uspjeli dospjeti do podataka o nekim "zvučnim" imenima.

U registru je kao pripadnik Armije BiH s ratnim stažom od čak 1475 dana sadašni predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić. Po ratnim ga zaslugama, makar na papiru, u stopu prati predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, za kojega stoji da je u redovima HVO proveo 1410 dana.

Gotovo podjednak ratni staž ima i HDZ-ov predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, za kojega je navedeno da je pripadnik HVO-a bio 1470 dana, baš kao i aktualna ministrica obrane BiH Marina Pendeš, također iz HDZ-a.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u Armiji BiH bio je 675 dana, dok je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović ratovala 1327 dana u redovima Armije BiH.

O Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA), čiji su članovi Džaferović i Mahmutbegović, u registru nema nikakvih podataka, kao no i lideru Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinu Radončiću.

Uspostava jedinstvenog registra branitelja bio je jedan od zahtjeva iz provjeda braniteljskih udruga ranije ove godine, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close