Nas dvoje sami

Mostar: Gradska inspekcija ne može zatvoriti ugostiteljske objekte

Podijeljene nadležnosti, mnoštvo nejasnoća, zakon star 16 godina i različite odluke kriznih stožera dovele su do toga da pravila ne vrijede za svakog isto.
Vijesti / Flash | 09. 03. 2021. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok brojke rastu, tijekom istog vikenda, u nekolicini mostarskih restorana organizirani su koncerti na kojima se okupilo više stotina osoba. Poštivala se odluka o radnom vremenu, ali ne i epidemiološke mjere koje kažu kako u zatvorenom prostoru može biti do 30 osoba.

Inspekcijska služba Grada Mostara ima svega dva sanitarna inspektora i nemaju, kazano je za Federalnu TV, ovlaštenje da zatvore ugostiteljske objekte u kojima se krše epidemiološke mjere.

Na županiji je, rečeno je, da budu doneseni propisi koji im to omogućavaju. A njih nema.

Inspektori mogu samo izreći novčane kazne i pokrenuti kaznene prijave. Tako je u poruci za FTV kazao i ministar zdravstva i prvi čovjek Kriznog stožera HNŽ-a Goran Opsenica.

"Krizni stožeri županijskih ministarstva zdravstva mogu predlagati vladama svojih kantona samo restriktivnije mjere spram procjene epidemiološke situacije, a nadzor nad njihovim provođenjem ili poštivanjem mogu vršiti samo mjerodavne inspekcijske službe i policija“.

Doznaje da su u petak vršeni preventivni inspekcijski nadzori. No, samo s upozorenjima kojih se, očito je, nisu svi pridržavali. O mlakim reakcijama na očito ugrožavanje javnog zdravlja nismo uspjeli doznati više ni u županijskom, ali ni u federalnom inspektoratu.

U nadležnosti policije, pak, nije sankcioniranje kršenja epidemioloških mjera poput ovih za vikend. Provode samo neke od mjera - zabranu kretanja od 23 sata do 5 ujutro i nadzor poštivanja radnog vremena do 23 sata.

"Dobiju prekršajni nalog i službena zabilješka se proslijedi nadležnoj inspekciji - u ovom slučaju Grad Mostar - na daljnje postupanje. Ona dalje zakonski tereti taj ugostiteljski objekt. Službenici na licu mjesta naplate mandatne kazne od 500 KM ili uruče prekršajni nalog", objašnjava Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a.

Podijeljene nadležnosti, mnoštvo nejasnoća, zakon star 16 godina i različite odluke kriznih stožera dovele su do toga da pravila ne vrijede za svakog isto.

Kopirati
Drag cursor here to close