Nenadležan

Ubojstvo policajaca: Sud BiH ne želi predmet

Sud BiH navodi kako nema mogućnost uvida u istražne spise predmeta, pa samim tim ne raspolaže dokazima niti činjenicama koji su navedeni u prijedlogu obrane.
Vijesti / Crna Kronika | 20. 12. 2018. u 11:19 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni sud odbio je kao neosnovan zahtjev obrane Srećka Trifkovića, osumnjičenog za ubojstvo dva sarajevska policajca, da u svoju nadležnost preuzme postupak koji se vodi pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

''Vijeće zaključuje da nisu ispunjeni uvjeti za preuzimanje. Naime, činjenice i okolnosti na kojima se zasniva dostavljeni prijedlog obrane, za ovo Vijeće, s obzirom da se predmet vodi pred drugim sudom i tužiteljstvom, ni na koji način nisu provjerljive'', stoji u rješenju Suda BiH.

Također je navedeno kako Sud BiH nema mogućnost uvida u istražne spise predmeta koji se vodi protiv osumnjičenog Trifkovića, pa samim tim ne raspolaže dokazima niti činjenicama koji su navedeni u prijedlogu obrane.

Foto: Dnevni avaz / Srećko Trifković uhićen u akciji 

Odvjetnice Nina Kisić i Tatjana Savić su uložile žalbu na to rješenje, zbog bitnih povreda krivičnog postupka, Krivičnog zakona i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da se rješenje preinači na način da se Sud BiH oglasi nadležnim u predmetu koji se vodi protiv osumnjičenog Trifkovića.

''Jasno je da je prvostupanjsko vijeće propustilo utvrditi činjenično stanje, na način da bi izvršilo uvid u spis, a na osnovu ovlašćenja koja su propisana Zakonom o krivičnom postupku BiH i Zakonom o Sudu BiH'', navedeno je u žalbi obrane.

Obrana Srećka Trifkovića je sredinom sutdenog ove godine od Suda BiH zatražila da preuzme predmet u svoju nadležnost.

Foto: Fena / Automobili koji su kriminalci pokušali ukrasti

Odvjetnica Nina Kisić je obrazložila da je Tužiteljstvo BiH jedino u državi koje ima sredstva i mogućnosti da pravilno i potpuno preduzme sve istražne radnje radi otkrivanja pravog počinioca krivičnih djela za koje se Trifković, kako je kazala, neosnovano sumnjiči.

Trifković je osumnjičen za ubojstvo dvojice policajca u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Ubojstvo se dogodilo 26. listopada, kada je pucano na policijsku patrolu. Na mjestu je ubijen policajac Adis Šehović, a teške ozljede, kojima je podlegao, zadobio je Davor Vujinović.

Trifković je također pred Sudom BiH, u predmetu ''Volan'', optužen zajedno s još 23 osobe zbog sumnje da se radi o organiziranoj grupi u vezi s krađom automobila, krijumčarenjem, daljom prodajom, izmjenom oznaka, iznuđivanjem otkupa i rastavljanjem dijelova ukradenih vozila zbog dalje prodaje. U tom slučaju je pušten da se brani sa slobode.

Kopirati
Drag cursor here to close