Uputili žalbu

Tužiteljstvo traži novo suđenje Osmici

Tužitelj je na žalbenoj sjednici pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine objasnio kako ukidanje oslobađajuće presude traži zbog bitnih povreda krivičnog postupka.
Vijesti / Crna Kronika | 10. 05. 2021. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno tužilaštvo je od Apelacijskog vijeća zatražilo ukidanje presudu kojom su direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) Osman Mehmedagić i službenik ove agencije Muhamed Pekić oslobođeni optužbe za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, dok je Obrana predložila odbijanje ove žalbe.

Tužitelj Oleg Čavka je na žalbenoj sjednici pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine objasnio kako ukidanje oslobađajuće presude traži zbog bitnih povreda krivičnog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, navodeći da su sami postupak obilježile brojne povrede.

Pritisak Suda

Prema tužiteljevim riječima, od prvog zakazanog ročišta Tužiteljstvo je bilo konstantno pod pritiskom suda koji je preuzeo vođenje postupka te je na ročištu u veljači 2020. godine, nakon što je Obrana navela kako neće imati svojih dokaznih prijedloga, od tužitelja tražena završna riječ, bez pitanja o dodatnim dokazima.

"Obveza Suda je bila pitati tužitelja ima li dodatnih dokaza, ništa od toga nismo čuli u sudnici. Nismo čuli ni da je Sud pitao stranke ima li još neko neki dokazni prijedlog", kazao je tužitelj.

Presuda je, prema tužitelju, izrečena na nezakonit način jer stranke u postupku nisu čule izreku presude, ni konstataciju da su suglasne da se ne čita činjenični opis, što se samo može dogoditi kod sporazuma o priznanju krivice, prenosi Detektor.ba. 

"Sud je u objašnjenu obavještavao javnost i davao upute javnosti. Iznesena formulacija kako nije svaka zloupotreba krivično djelo, ide u prilog tvrdnji da je presuda nerazumljiva i proturječna sama sebi", istaknuo je tužitelj.

Čavka je naveo kako se Sud ponašao pristrano, određivao redoslijed izvođenja dokaza Tužiteljstva te neke od njih nije prihvatio te se stječe zaključak da je Sud bio kontaminiran ili je imao uvid u dokaze.

Novo suđenje

"U presudi se navodi da Tužiteljstvo nije dokazalo umišljaj, ali naša tvrdnja je, što je u optužnici i navedeno, da 'nisu se rukovodili interesima svoje službe, nego interesima prvooptuženog'", rekao je tužitelj te predložio da se prvostupanjska presuda ukine i odredi novo suđenje.

Mehmedagić i Pekić su oslobođeni optužbi da su zloupotrebom položaja u kolovozu 2020. godine pribavili nadzorni snimak iz "BH Pošte" i otkrili identitet pošiljatelja anonimne prijave protiv direktora OSA-e.

U optužnici se navodi kako su na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava, a Pekić je, po zapovijedi Mehmedagića da mu nabavi snimku kontaktirao direktora "BH Pošte".

Tražio je snimku s nadzorne kamere za 27. kolovoz, navodeći da je u pitanju državna tajna.

Mehmedagićeva Obrana je navela kako Tužiteljstvo tijekom postupka nije ni tražilo izvođenje dodatnih dokaza niti objasnilo na koje okolnosti će biti izvedeni.

Ne stoji, prema Obrani, tvrdnja tužitelja da nije mogao izvesti dokaze koje je htio, jer sudac pred sobom ima optužnicu.

"Obrana se branila i obranila svjedocima Tužiteljstva tako što ih tužitelj nije pitao isto što i u istrazi. Jedini je imperativ bio optužiti direktora OSA-e", kazala je Mehmedagićeva braniteljica Senka Nožica i dodala da optužnice, nažalost, imaju drugu konotaciju osim pravde.

Pekićeva braniteljica Jesenka Rešidović je u odgovoru na žalbu Tužiteljstva rekla kako u ovom predmetu nije izmijenjen redoslijed izvođenja dokaza, kako navodi tužitelj, već je Sud uživao svoje zakonsko pravo, odnosno otklanjanje svega što odugovlači postupak.

Apelacijsko vijeće će odluku po žalbi Tužiteljstva donijeti u zakonom predviđenom roku.

Kopirati
Drag cursor here to close