Sarajevo

Tri bankara uhićena zbog pranja milijun maraka

Akcija je realizira po naredbama Županijskog suda u Sarajevu i Županijskog tužiteljstva Kantona Sarajevo
Vijesti / Crna Kronika | 05. 09. 2019. u 17:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u četvrtak su na području Sarajeva, realizirali operativnu akciju kodnog  naziva 'Bankar'.

Akcija je  realizira po naredbama Županijskog suda u Sarajevu i Županijskog tužiteljstva Kantona Sarajevo, priopćeno je iz SIPA-e.

Prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e pretresli su stambene objekte na tri lokacije i lišili slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila kazeneno djelo 'udruživanje radi činjenja kaznenog djela', u vezi sa kaznenim djelom 'zloupotreba položaja i ovlasti',  a sve u vezi sa kaznenim djelom 'pranje novca', Kaznenog zakona FBiH.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti i poslovna dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem tijeku kaznenog postupka, priopćeno je iz SIPA-e.

U vezi gore navedenog, SIPA je nadležnom tužiteljstvu podnijela izvještaj o počinjenim kaznenim djelima i izvršiteljima protiv tri osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su kao zaposlenici jedne od poslovnih banaka u BiH u razdoblju od početka 2016. do početka 2019. godine, zloupotrebom službenog položaja, iskoristivši svoj službeni položaj i prekoračivši granice službenih ovlaštenja, za osobni račun vršili elektroničku kupoprodaju stranih valuta po tečajnom popisu koji nije bio uobičajena za razdoblje od početka 2016. godine do ožujka mjeseca 2019. godine, odnosno prema onim vrijednostima deviznih tečajeva koje su osumnjičeni prije prodaje, nezakonito i sustavno višestruko uvećavali, odnosno sustavno mijenjali paritet valuta prije transfera na svoje račune otvorene u različitim poslovnim bankama u BiH s ciljem prikrivanja, da bi tako stečen novac za koji su znali da je pribavljen činjenjem kaznenih djela, ubacivali u platni sustav BiH koristeći ga na različite načine, te su na taj način stekli protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.094.626,30 KM,  te nanijeli štetu jednoj poslovnoj banci u BiH u iznosu od 1.082.813,79 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close