Bjelić i ostali

Za utaju poreza i pranje novca ukupno 29 godina zatvora

Novo suđenje Bjeliću i drugima počelo je u ožujku, a nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo raniju prvostupanjsku/nepravomoćnu presudu i predmet vratio KSS-u na ponovno suđenje.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 07. 2019. u 16:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: N1 / Novo suđenje Bjeliću i drugima

Nakon okončanja ponovljenog postupka, Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) danas je oglasilo krivim Hasiba Bjelića i Emira Šarića za organizirani kriminal u vezi s utajom poreza i pranjem novca i osudilo ih na po 13 godina zatvora. 

Trećeokrivljena u ovom predmetu - Ferida Hasić, koja se tereti za organizirani kriminal u vezi s pranjem novca, osuđena je na tri godine zatvora. 

Kaznenopravna sankcija izrečena akterima tog slučaja u ponovljenom suđenju identična je izrečenoj u ranijem postupku, početkom lipnja 2018. godine. 

Novo suđenje Bjeliću i drugima počelo je u ožujku, a nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo raniju prvostupanjsku/nepravomoćnu presudu i predmet vratio KSS-u na ponovno suđenje. 

Sud je nakon analize/ocjene izvedenih subjektivnih i objektivnih dokaza (iskaza svjedoka, nalaza vještaka i materijalnih dokaza) ustvrdio da su stekla obilježja kaznenog djela za koja se akteri tog slučaja terete, te utvrdio njihovu odgovornost za inkriminacije iz razdoblja 2010-2016. godina, obuhvaćene optužnicom. 

Hasib Bjelić, vlasnik benzinske stanice "Umax Group" i Emir Šarić, vlasnik studentskog hotela "Emiran", terete se da su zastupajući kompanije "Special Security Vehicle Trading“ iz Dubaija i kompaniju "Munster LTD" sa Sejšela utajili porez u iznosu višem od četiri milijuna KM, odnosno da su zajedno s trećeokrivljenom Feridom Hasić, koja je bila član kriminalne skupine kojom su rukovodili Bjelić i Šarić, 'oprali' više od 20 milijuna KM. 

Četvrti član te skupine Zehrid Bjelić je u bijegu i nedostupan je pravosudnim organima BiH. 

Kako je Sud utvrdio, na temelju fiktivnih ugovora sa spomenutim ino-firmama, novac je transferiran/uplaćivan na devizne račune Bjelića i Šarića, otvorene u više banaka, koji su oni koristili u privatne svrhe, za kupovinu više nekretnina, uključujući zemljište, stanove..., pritom izbjegavajući plaćanje poreza na dohodak i pripadajućih doprinosa za socijalno osiguranje. 

Odlukom Suda oduzeta im je imovina pribavljena izvršenjem spomenutih kaznenih djela, koja postaje vlasništvom FBiH, te je nadležnim institucijama naloženo da u skladu s presudom pravo vlasništva upišu u korist Federacije BiH. 

Radi se o ranije 'zamrznutoj' višemilijunskoj nepokretnoj i pokretnoj imovinom, te novac deponiran na računima kod različitih banaka a, između ostalog, benzinska stanica Umax Group u Vogošći i studentski hotel Emiran u Nedžarićima, općina Novi Grad, kojima od veljače 2017. godine upravlja Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH. 

Bjeliću i Šariću je Rješenjem Suda produžen pritvor za devet mjeseci ili do nove odluke Suda. 

Kopirati
Drag cursor here to close