Istraga u tijeku...

Tko diže u zrak bankomate po Hercegovini?

Još uvijek nisu identificirane osobe koje su eksplozijama pljačkale bankomate
Vijesti / Crna Kronika | 03. 01. 2019. u 10:36 Bljesak.info
Kopirati

U posljednjih godinu dana na području Hercegovine dogodilo se nekoliko pljački bankomata.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ono što je karateristično za ove pljačke je da su sve izvedene korištenjem eksplozivnih naprava, a bankomati su doslovno "dignuti u zrak".

Posljednja ovakva pljačka dogodila se 27. studenog Drinovcima kod Gruda, gdje je raznesen bankomat "UniCredit banke. na objektu "Namex".

Policija je, kako saznaje Faktor.ba, 12. prosinca dostavila Tužiteljstvu Zapadno-hercegovačke županije izvještaj protiv nepoznatog počinitelja zbog ovog kaznenog djela.

''Nakon što se upozna sa sadržajem izvještaja, postupajući tužitelj će donijeti nalog o provođenju istrage protiv nepoznatog počinitelja, te naložiti poduzimanje istražnih radnji kako bi se otkrio počinitelj'', rečeno je u ovom 'Tužiteljstvu.

Ono što je dosad utvrđeno istragom je da su se tri nepoznata muškarca, maskirana i naoružana automatskim puškama, dovezla u automobilu "BMW" do "Namexa". Uz pomoć eksplozivne naprave su raznijeli bankomat, ali nisu uspjeli odnijeti sav novac jer ih je vlasnik jednog od objekata u "Namexu" omeo u toj namjeri.

Vlasnik objekta je to zamalo platio glavom, jer su razbojnici čim su ga uočili zapucali prema njegovom vozilu. Srećom, čovjek je izbjegao metak, a više hitaca oštetilo je njegov automobil. Iako službeno nikad nije priopćeno  koliko novca je na kraju odneseno, novinari saznaju da se ipak radi o cifri koja nije zanemariva.

Identičan slučaj zabilježen je samo noć ranije u Vitini kod Ljubuškog, a na meti je ponovo bio bankomat u sklopu tržnog centra "Namex". Ovaj slučaj je ipak ostao samo na pokušaju, jer su razbojnici ometeni u "poslu'' i pobjegli su praznih ruku, prije nego su uspjeli postaviti eksploziv.

Mjesec ranije, 24. listopada, dvije osobe minirale su bankomat ''UniCredit'' banke, koji se nalazi u sklopu supermarketa ''Bingo'' u ulici Ante Starčevića u mostarskom naselju Centar 2.

U samo nekoliko minuta, pokupili su novac i nestali. Iako je policijska patrola vrlo brzo stigla na mjesto dogadaja, pljačkaši su se već uspjeli udaljiti prema naselju Centar 3 vozilom "golf" tamne boje, gdje im se izgubio trag. I u ovom slučaju istraga tapka u mjestu.

''Istražne radnje u ovom predmetu su u tijeku. Vještače se fragrnenti naprave uz pomoć koje je bankomat dignut u zrak'', rekao Ljudevit Marić, glasnogovornik Uprave policije MUP-a HNŽ.

Prilikom ove eksplozije bankomat je u potpunosti uništen, kao i ulaz u supermarket "Bingo, Znatna materijalna šteta načinjenaje i unutar samog objekta, gdje je oštećen i prodajni inventar. Manja oštećenja pretrpilo je i vozilo jednog građanina koje je bilo parkirano u neposrednoj blizini.

U proljeće 2018., točnije 18. svibnja, bankomat koji se nalazi u Blagaju je također bio na meti lopova. Ni u ovom slučaju nisu pronadeni počinitelji, baš kao ni u slučajevima koji su zabilježeni ranijih godina:

Bankomat koji se nalazi na benzinskoj crpki u naselju Ortiješ je eksplodirao u studenom 2017. godine.

Bankomat "UniCredir banke "ispražnjer, je u prosincu 2016. godine u Vitini kod Ljubuškog.

U siječnju 2015. godine u naselju Trn kod širokog Brijega nepoznate osobe raznijele su drive-in bankomat. Počinitelji ovih kaznenih djela još uvijek nisu identificirani.

Kopirati