Sud BiH

Pažinu potvrđena presuda za zločin u Stocu

Presudom od 18. rujna 2020. godine Pažin je proglašen krivim.
Vijesti / Crna Kronika | 15. 04. 2021. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Miletu Pažinu potvrđena godina i pol zatvora za zločin u Stocu

Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostupanjsku presudu kojom je Mile Pažin osuđen na godinu i po zatvora za nečovječno postupanje prema bošnjačkom civilu na području Stoca 1993. godine.

"Sud je otpremio drugostupanjsku presudu kojom je kao neosnovana odbijena žalba branitelja Mileta Pažina te je prvostupanjska presuda u osuđujućem dijelu potvrđena", priopćeno je iz Državnog suda.

Presudom od 18. rujna 2020. godine Pažin je proglašen krivim da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i zapovjednik Civilne zaštite u Stocu, nečovječno postupao prema civilu u Kaplan Mahali. 

Vijeće je tada zaključilo kako je 14. srpnja 1993. udario Admira Kaplana bajonetom i kundakom, kao i da mu je zarezao uho, prenosi BIRN.

Istom presudom Pažin je, u nedostatku dokaza, oslobođen za pet točki optužnice.

Skupa s Pažinom sudilo se i Vidu Krešiću, koji je oslobođen optužbe kako je kao pripadnik HVO-a sudjelovao u odvođenju i nezakonitom zatvaranju grupe civila, kao i sudjelovanju u mučenju u "Koštanoj bolnici".

Državno tužiteljstvo nije uložilo žalbu na oslobađajući dio presude.

Pažinova Obrana je od Apelacijskog vijeća zatražila oslobađajuću presudu uz objašnjenje kako je optuženi proglašen krivim za nečovječno postupanje, a da ga optužnica tereti za mučenje, dok je Tužiteljstvo zatražilo da se žalba odbije kao neosnovana.

S Pažinom i Vidom Krešićem su ranije bili optuženi Mirko Raguž, Ivaca Marković i Josip Krešić, ali su zbog smrti postupci zaustavljeni. 

Kopirati
Drag cursor here to close