Sud BiH

Mile Pažin proglašen krivim za zločine počinjene u Stocu

Na osnovu člana 188. stav 4. i člana 189. stav 1. ZKP-a BiH optuženi se oslobađaju dužnosti da nadoknade troškove kaznenog postupka.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 09. 2020. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon okončanja glavnog pretresa, vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine izreklo je presudu u predmetu Mile Pažin i dr., kojom je optuženi Mile Pažin oglašen krivim za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te ga je kazneno vijeće Suda BiH, osudilo na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i 6 šest mjeseci.

Optuženi Mile Pažin je oglašen krivim što je u svojstvu pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u razdoblju od 20. lipnja 1992. godine do 23. prosinca 1995. godine, a od 1. svibnja 1993. godine i u svojstvu Zapovjednika Civilne zaštite Stolac, za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a na teritoriju općine Stolac, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, za vrijeme oružanog sukoba, počinio nečovječno postupanje prema civilu.

Na osnovu odredbe člana 284. tačka c) ZKP BiH, optuženi Mile Pažin i Vide Krešić oslobođeni su optužbe i to da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. KZ BiH u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 21. i 29. KZ BiH; i to optuženi Mile Pažin u radnjama opisanim pod točkom 1. oslobađajućeg dijela izreke presude – protuzakonito zatvaranje, u radnjama opisanim pod točkom 2. i 3. oslobađajućeg dijela izreke presude, kao izvršitelj – nanošenje osobi snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje, u radnjama opisanim pod točkom 4. a) i b) oslobađajućeg dijela izreke presude – nečovječno postupanje, u radnjama opisanim pod točkom 4. c) oslobađajućeg dijela izreke – pljačkanje imovine stanovništva, u radnjama opisanim pod točkom 4. d) oslobađajućeg dijela izreke presude – preseljenje stanovništva, u radnjama opisanim pod točkom 5. oslobađajućeg dijela izreke presude – prisiljavanje na prinudni rad; te optuženi Vide Krešić u radnjama opisanim pod točkom 1. oslobađajućeg dijela izreke presude – protuzakonito zatvaranje, a u točki 6. oslobađajućeg dijela izreke presude – mučenje.

Na osnovu člana 188. stav 4. i člana 189. stav 1. ZKP-a BiH optuženi se oslobađaju dužnosti da nadoknade troškove kaznenog postupka.    

Nakon izricanja presude, Vijeće je prema optuženom Vidi Krešiću ukinulo mjere zabrane putovanja iz člana 126. stav 2. ZKP BiH, dok su u odnosu na optuženog Milu Pažina produžene mjere zabrane putovanja iz člana 126. stav 2. ZKP BiH, priopćeno je sa Suda BiH.

Kako piše BIRN, Pažin i Krešić su oslobođeni optužbe za odvođenje i nezakonito zatvaranje grupe civila. Kako je obrazložila predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković, nije sporno da je Pažin odveo civile do groblja radi ukopa jedne žene, ali nije bilo dokaza da je znao da će ih nakon toga drugi vojnici odvesti i zatvoriti.

Pozivajući se na kontradiktorne izjave svjedoka, Vijeće nije prihvatilo navode da je Krešić te prilike vezivao ruke civilima.

Zbog nedovoljne uvjerljivosti i različitog načina opisivanja događaja, Vijeće je Pažina oslobodilo optužbi za udaranje Remze Kaplana i Ibre Tuke, kao i inkriminacija da je rukovodio i vršio nadzor nad zatočeničkim objektima u školi, vaspitno-popravnom domu i privatnim kućama.

Jesenković je navela da nije izveden nijedan materijalni dokaz na osnovu kojeg se može utvrditi da je Pažin obavljao rukovodeću poziciju, a da svjedoci nisu imali stvarna saznanja o tome.

Optužbe protiv Pažina da je upućivao žene na radove, Vijeće takođe nije ocijenilo dokazanim.

Krešić, nekadašnji pripadnik HVO-a, oslobođen je optužbe da je sa Josipom Krešićem mučio Ibru Radića u “Koštanoj bolnici”. Jesenković je rekla da iskazi svjedoka nisu bili saglasni ni međusobno ni sa izjavama koje su davali ranije, kada nisu spominjali Krešića.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba. Suđenje u ovom predmetu počelo je u lipnju 2016. godine. Sa Pažinom i Krešićem bile su optužene još tri osobe, koje su u međuvremenu preminule, piše BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close