:/

Najmanje 15 mrtvih u Siriji

Ovo je dodatno pogoršalo rusko-turski sporazum o prekidu vatre u tom dijelu zemlje.
Vijesti / Crna Kronika | 07. 04. 2019. u 14:44 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 15 osoba je poginulo u nedjelju u razmjeni vatre između sirijskih vladinih trupa i pobunjeničkih snaga na sjeverozapadnu Sirije, što je dodatno pogoršalo rusko-turski sporazum o prekidu vatre u tom dijelu zemlje.

Ovaj dio Sirije posljednje je veliko uporište pobunjenika protiv predsjednika Bashara al-Assada, od kojih su mnogi bili prisiljeni povući se tamo nakon vojnih poraza od sirijskih vladinih snaga koje su podržali Iran i Rusija.

Prošle godine, Damask je bio spreman organizirati ofenzivu na sjeverozapadu, ali to je odgođeno nakon što je Moskva sklopila sporazum s Ankarom koji je uključivao stvaranje "demilitarizirane zone".

Međutim, taj sporazum posljednjih sedmica doveden je u pitanje, dok iz sirijskog Opservatorija za ljudska prava tvrde da je samo u posljednjih pet dana ubijeno 45 osoba. 

U granatiranju vladanih trupa u nedjelju je ubijeno sedam osoba u pobunjeničkom Nerabu, javio je Opservatorij za ljudska prava i TV stanica Orient, dok su još tri osobe ubijene u Saraqebu, kojeg su držali pobunjenici, tvrde spasioci civilne zaštite na Twitteru.

Sirijski državni mediji saopćili su da je pet ljudi ubijeno u raketnoj vatri koja je pogodila Masyaf, javio je Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close