Summit Arapske lige u Tunisu

Podrška sirijskom suverenitetu nad Golanskom visoravni

Bilo koja rezolucija o sirijskom sukobu mora garantirati teritorijalnu cjelovitost Sirije, a to uključuje i Golansku visoravan, rekao je Guterres. U obraćanju čelnicima država članica Arapske lige u Tunisu, Guterres je rekao da je "imperativno" rješe
Vijesti / Svijet | 31. 03. 2019. u 20:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni tajnik Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, predstavnica Europske unije i čelnici zemalja članica Arapske lige sa summita u Tunisu u nedjelju su odaslali poruku podrške sirijskom suverenitetu nad Golanskom visoravni koju je Izrael okupirao i pripojio, a prošli tjedan Sjedinjene Države priznale za izraelski teritorij. 

Bilo koja rezolucija o sirijskom sukobu mora garantirati teritorijalnu cjelovitost Sirije, a to uključuje i Golansku visoravan, rekao je Guterres. U obraćanju čelnicima država članica Arapske lige u Tunisu, Guterres je rekao da je "imperativno" rješenje ono "o dvije države, izraelske i palestinske", prenosi Al Jazeera. 

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini rekla je da rješenje za mir nije oglašivanje o rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Rješenje s dvjema državama, Izraelom i Palestinom "je jedino održivo i realno rješenje i na nama je odgovornost da spriječimo da se to rješenje nepovratno ukloni", rekla je. 

''Bilo koji budući plan morat će priznati međunarodno dogovorene parametre uključivo razmjene teritorija na stanju iz 1967. te status Jeruzalema kao buduće prijestolnice dviju država'', dodala je Mogherini. 

Saudijski kralj Salman rekao je u nedjelju da "apsolutno odbacuje" bilo koje mjere koje bi se kršile sirijski suverenitet nad Golanskom visoravni. Ponovio je da njegova zemlja zagovara osnivanje palestinske države na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, a kojoj bi prijestolnica bio Istočni Jeruzalem.

Foto:Reuters / Podrška sirijskom suverenitetu nad Golanskom visoravni

 Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi naglasio je da Golanska visoravan treba biti vraćena Siriji. Američki predsjednik Donald Trump potpisao je prošli tjedan uredbu kojom priznaje Golansku visoravan kao izraelski teritorij, pošto je prije četiri mjeseca priznao Jeruzalem za izraelski glavni grad. 

Na summitu Arapske lige, predstavnici više od 20 zemalja članica jedinstveno su osudili taj potez Trumpove administracije koji smatraju pristranim prema Izraelu. 

U tzv. šestodnevnom ratu protiv Egipta, Sirije i Jordana, Izrael je 1967. zauzeo Gazu i Sinaj (Egiptu), Golansku visoravan (Siriji) i Zapadnu obalu s istočnim Jeruzalemom (Jordanu). Godine 1981. Izrael je Golan i anektirao, unatoč protivljenju Sirije i Ujedinjenih naroda. 

Domaćin samita Arapske lige, tuniski predsjednik Beji Caid Essebsi rekao je da summit treba odaslati poruku o važnosti uspostave palestinske države. Regionalna i međunarodna stabilnost mora proizaći "iz pravednog i cjelovitog rješenja koje uključuje prava palestinskog naroda i vodi uspostavi palestinske države s Jeruzalemom kao glavnim gradom", rekao je Essebsi. 

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad al-Thani u nedjelju je iznenada napustio summit arapskih lidera u Tunisu. Skup u Tunisu je prvi na kojem su bili lideri Katara i Saudijske Arabije, nakon što su Rijad i njegovi saveznici Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat, 2017. uveli pomorsku, zračnu i kopnenu blokadu Katara. 

Katarska novinska agencija je objavila da je šeik Tamim napustio Tunis nakon uvodne sesije summita Arapske lige, ali nije navela razlog.

Kopirati
Drag cursor here to close