Izetbegović

Nema 'noge' Zvizdiću i Osmici, nema ni Vlade Federacije

''Mi nećemo razriješiti niti Zvizdića, niti bilo koga u SDA na osnovu javnih nastupa, SDA je demokratska stranka'', rekao je Izetbegović.
Vijesti / Politika | 17. 12. 2020. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''SDA je pobijedila u Bosni i Hercegovini, a izgubila u Sarajevu'', ponovio je čelnik te stranke Bakir Izetbbegović komentiravši izborne rezultate u intervjuu za Nezavisne novine.

Rekao je kako je ''uspjeh očuvati poziciju prve stranke u BiH, unatoč općem napadu i udruživanju protiv nje''.

''SNSD, a naročito HDZ, nemaju ni približno jaku konkurenciju, niti medijski pritisak kakav odavno trpi SDA. Unatoč svemu, SDA će osvojiti oko 280.000 glasova, slijedit će SNSD sa nekih 230.000, SDP i HDZ će jedva prebaciti 100.000 glasova, sve ostalo će biti ispod 100.000 glasova. SDA ima podršku birača kao sljedećih pet probosanskih stranaka zajedno. Sarajevo je, naravno, razočarenje. Ali bilo je nerealno zadržati osam od devet načelničkih pozicija u Kantonu Sarajevo u situaciji u kojoj su se četvorica ujedinila protiv jednog'', rekao je Izetbegović i dodao kako će SDA morati ''poraditi na jačanju koalicijskog kapaciteta SDA i na pozicijama mladih i perspektivnih kadrova''.

Govoreći o istupima Denisa Zvizdića, koji su nakon razgovora u središnjici stranke odjednom prestao kritizirati vrh stranke za izborni debakl u Sarajevu, Izetbegović je rekao kako od njega očekuje ''da o svim nezadovoljstvima, drugačijim gledanjima, slabostima u SDA prvo razgovara s njim ili da to iznese pred organima stranke, pa ako ne postigne ono što mu je cilj, da sa kritikama izađe u javnost''.

''Mi nećemo razriješiti niti Zvizdića, niti bilo koga u SDA na osnovu javnih nastupa, SDA je demokratska stranka'', rekao je Izetbegović.

Govoreći o direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije, rekao je kako je moguće da Osman Mehmedagić neće biti imenovan ali da je sigurno da ''neće biti smijenjen bez jakih argumenata''.

''Takvih argumenata zasad nema. Mehmedagić i OSA rade veoma dobar posao za državu, nema terorističkih napada već pet godina, organizirani kriminal se kvalitetno suzbija, suradnja sa službama prijateljskih zemalja je odlična'', rekao je.

Na pitanje o formiranju federalne Vlade, čelnik SDA je rekao kako je ''HDZ postavio nevjerojatan uvjet kojeg se drži već dvije godine''.

''A može mu se, jer imenovanje mora proći kroz Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, gdje HDZ drži sve konce u Klubu Hrvata. HDZ traži da se izmjeni Izborni zakon u skladu s njihovim zahtjevima kako bi se uspostavila nova vlast na razini Federacije BiH. Blokiraju izvršenje jasne ustavne i zakonske obveze povezujući izbor za članove Predsjedništva BiH s federalnom razinom. Nevjerojatno'', navodi Izetbegović za Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close