Puljić

I u BiH je bilo svećeničkih zlostavljanja

Na pitanje zašto spomenuta zlostavljanja nisu upućena pravosuđu BiH, rekao je kako ''naše pravosuđe još nije takve naravi, zakoni su dosta nedefinirani''.
Vijesti / Crna Kronika | 22. 02. 2019. u 15:17 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U BiH je, nažalost, bilo (zlostavljanja), ali hvala Bogu, vrlo malo. Hrabro smo se suočili čim smo uočili, sve smo stvari uputili na Kongregaciju za vjere koja je za to nadležna'', rekao je za N1 kardinal Vinko Puljić, koji se nalazi se u Vatikanu gdje sudjeluje na summitu o prevenciji svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece gdje se okupilo oko 190 visokih predstavnika Katoličke Crkve iz svih dijelova svijeta.

Na pitanje zašto spomenuta zlostavljanja nisu upućena pravosuđu BiH, rekao je kako ''naše pravosuđe još nije takve naravi, zakoni su dosta nedefinirani''.

''Kada dobijemo odgovor od Svete Kongregacije, vidjet ćemo što ćemo dalje napraviti", istaknuo je dodavši da čeka odgovor Kongregacije.

Kardinal se u Vatikanu nalazi na poziv pape Franje, koji je pozvao sve predsjednike Biskupskih konferencija u svijetu Skup o prevenciji svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece.

''Sveti otac nas je hrabro pozvao da se suočimo sa tim zlim stvarima u crkvi, koje treba hrabro uočiti, priznati i čistiti'', izjavio je.

''Naš pristup je da svaku stvar nazovemo pravim imenom. Crkva je prva i jedina koja hrabro pristupa tim stvarima, zlouporabi djece. Prvo moramo da pristupimo kako raditi sa žrtvama, kako raditi s onima koji su zločin napravili i kako stvoriti prevenciju da se takve stvari što manje dešavaju'', izjavio je Puljić za N1 u Vatikanu.

Rekao je kako treba početi od odgoja u obitelji.

''Da se formiraju djeca integrirana u osobnosti, onda pitanja Sjemeništa, kako formirati zrele osobe, a onda kako stvoriti zajedništvo svećensko s biskupima, da budemo hrabri suočiti se sa izazovima na našem putu'', kazao je Vinko Puljić za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close