Konkretne mjere

Papa otvorio skup o pedofiliji: Crkva će poslušati plač djece koja traže pravdu

Žrtve očekuju "konkretne i djelotvorne mjere" za borbu protiv zlostavljanja, a ne samo osude, kazao je Franjo u kratkom uvodnom govoru.
Vijesti / Svijet | 21. 02. 2019. u 12:03 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo otvorio je u četvrtak povijesni skup u Vatikanu na temu svećenićkog seksualnog zlostavljanja, ističući da žrtve traže "konkretne mjere".

Žrtve očekuju "konkretne i djelotvorne mjere" za borbu protiv zlostavljanja, a ne samo osude, kazao je Franjo u kratkom uvodnom govoru.

Istaknuo je kako će Crkva "poslušati plač djece koja traže pravdu", prenosi Reuters.

"Zlo" seksualnog zlostavljanja djece treba se transformirati u "pročišćivanje" Katoličke crkve, poručio je Papa, ukazujući na potrebu da se "zacijele velike rane koje su pedofilski skandali zadali i djeci i vjernicima".

Na četverodnevnoj konferenciji koja je počela u četvrtak stiglo je više od stotinu čelnika biskupskih konferencija sa svih kontinenata, a prisutni su vatikanski dužnosnici, stručnjaci, čelnici muških i ženskih vjerskih redova, te predstavnici udruga koje okupljaju žrtve zlostavljanja.

Neki od predstavnika takvih udruga izrazili su sumnju i prozvali događaj marketinškim trikom kojem je cilj poboljšanje imidža Crkve s 1,3 milijarde vjernika, znatno uzdrmane pedofilskim skandalima.

Katolička crkva suočena je s velikom krizom zbog višedesetljetnog prikrivanja spolnog zlostavljanja i propusta u kažnjavanju svećenika predatora. Nedavni skandali u Čileu, Sjedinjenim Državama, Australiji i Njemačkoj stvorili su pritisak na papu Franju da djeluje.

Posljednji slučaj dogodio se u subotu kad je Vatikan objavio da je trajno razriješio iz svećeničkog reda bivšeg kardinala u američkoj prijestolnici Theodorea McCarricka nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close