E, svašta

I to je BiH: Sudac ga zaboravio poslati u zatvor!

Vijesti / Crna Kronika | 30. 11. 2019. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH obznanilo je odluku Prvostupanjskog disciplinskog povjerenstva za suce, po kojoj je "sudac jednog Općinskog suda" odgovoran jer je osuđenik izbjegao zatvorsku kaznu!

Radi se o slučaju iz 2014., a kako je u međuvremenu nastala zastara, sredinom ove godine Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a pokrenuo je tužbu protiv "zaboravnog" suca.

Ime suca u odluci Povjerenstva, radi zaštite, nije navedeno. U ovom i sličnim slučajevima, iz VSTV-a ne otkrijivaju čak ni puni naziv institucije, odnosno grad u kojem rade one protiv kojih se vode postupci, prenose Nezavisne novine.

''..........., sudac Općinskog suda u ....., odgovoran je, što je, nakon što je donio presudu 27.6.2014. godine, koja je postala pravosnažna 6.9.2014. godine, propustio da poduzme potrebne mjere za izvršenje kazne zatvora u trajanju od tri mjeseca, izrečene predmetnom presudom, sve do 27.10.2017. godine, uslijed čega je 6.9.2017. godine nastupila apsolutna zastarjelost izvršenja krivične sankcije. Dakle, nepažljivo postupajući u predmetu broj 128 0 K 013708 14 K, propustio blagovremeno pokrenuti postupak izvršenja krivične sankcije, slijedom čega je nastupila zastarjelost izvršenja krivične sankcije, čime je počinio disciplinski prekršaj 'nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti''', navodi se u odluci Povjerenstva.

Tuženom je izrečena disciplinska mjera smanjenje plaće za deset posto, na razdoblje od tri mjeseca.

 
Kopirati
Drag cursor here to close