Suđenje

El-Mudžahidin: Svjedok se ne sjeća

''Ratni zarobljenici su jedan od izvora obavještajnih podataka, jer se na taj način može doći do neposrednih informacija ili da se potvrdi ono što se ranije znalo'', rekao je svjedok.
Vijesti / Crna Kronika | 20. 02. 2019. u 15:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedok obrane Sakiba Mahmuljina je rekao kako zapovjedništvo Trećeg korpusa Armije BiH nikada nije dobila pisani izvještaj od odreda El-Mudžahidin.

Edin Husić, nekadašnji pomoćnik zapovjednika Trećeg korpusa za obavještajne poslove, kazao je da je glavni zadatak te službe bio prikupljanje podataka o neprijatelju i da su izvještaje bile dužne slati podčinjene jedinice, a koji su zatim slati u odjeljenje za analizu, objavio je Birn.

''Ratni zarobljenici su jedan od izvora obavještajnih podataka, jer se na taj način može doći do neposrednih informacija ili da se potvrdi ono što se ranije znalo'', rekao je svjedok.

Pojasnio je kako je njegov kontakt bio isključivo s obavještajnim organima podčinjenih jedinica koji su bili dužni slati redovne i vanredne izvještaje, da su pomoćnici imali sastanke kod zapovjednika i upoznavali ga sa situacijom na osnovu informacija koje su dobivali.

''Nije mi poznato da je odred El-Mudžahidin imao obavještajca. Nikada od tog odreda nismo dobili izvještaj, nisu nam dostavljali'', rekao je svjedok.

Nije se mogao sjetiti je li dobivao informacije o ratnim zarobljenicima tokom operacije Farz u rujnu 1995. godine, ali je pojasnio da ako je bilo tako, morale su postojati u pisanoj formi.

Pojašnjavajući predočeni izvještaj od 12. rujna 1995. u kojem je navedeno ''trenutno imamo četiri ratna zarobljenika čija je obrada u tijeku'', svjedok je potvrdio da je on sačinio dokument na isturenom zapovjednom mjestu (IKM) Luke na osnovu informacija koje je prethodno dobio i da njegov sadržaj znači da se sa zarobljenim u tom trenutku obavljao razgovor.

Potvrdio je kako bi u izvještaju naveo veći broj ratnih zarobljenika da je prethodno imao te informacije, ali se nije mogao sjetiti jesu li spominjani oni koje je zarobio odred El-Mudžahidin, niti da su njihovi pripadnici bili na referiranju kod zapovjednika.

Husić je negirao da je Mahmuljin izdao bilo kakvu naredbu kojom od njega traži da prikrije informacije koje se tiču ratnih zarobljenika.

Bivši zapovjednik Trećeg korpusa ABiH Mahmuljin je optužen da nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika odreda El-Mudžahidin na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici tog odreda su od 11. do 29. rujna 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužiteljstva, svjedok nije mogao reći da je odred El-Mudžahidin tijekom 1994 i. 1995. podčinjavan operativnim grupama, a potom 35. diviziji, uz obrazloženje da mu je nepoznata ta kronologija.

Tužiteljstvo mu je predočilo dio Knjige zapisnika referiranja iz rujna 1995. u kojima se spominju aktivnosti i zadaci odreda El-Mudžahidin, ali se nije mogao sjetiti je li prisustvovao tim referiranjima.

Kopirati
Drag cursor here to close