Suđenje Mahmuljinu

Zločini El-Mudžahidina: Alija slao izvještaje Aliji

Ismet Alija posvjedočio je da je, kao tadašnji načelnik Operativnog centra u Generalštabu ABiH, dobijao izvještaje iz potčinjenih jedinica, korpusa i divizija.
Vijesti / Crna Kronika | 19. 12. 2018. u 13:54

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Alija Izetbegović s mudžahedinima | RTRS

Svjedok Obrane bivšeg zapovjednika Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine Sakiba Mahmuljina kazao je da je tijekom rata Predsjedništvo BiH bilo nadležno u slučaju ''oružane konfrontacije'' s jedinicom unutar ABiH, prenio je BIRN.

Ismet Alija posvjedočio je da je, kao tadašnji načelnik Operativnog centra u Generalštabu ABiH, dobijao izvještaje iz potčinjenih jedinica, korpusa i divizija.

''Ti izvještaji su dostavljani Operativnom centru i mi smo obrađivali iste i dostavljali ih zapovjedniku Armije i predsjedniku BiH. (…) Ono što smatram da je bitno za zapovjednika Armije i predsjednika BiH, to sumiram i šaljem njima'', izjavio je Alija.

Naglasio je da se sustav izvještavanja provodio po načelima rukovođenja i zapovijedanja, ali da je bilo neobučenog kadra.

''To je preovladavalo čitav rat. U sustavu izvještavanja je bilo dosta nepravilnosti. Medicinski tehničar je izvršavao kirurške operacije. Onaj tko nikad nije izvještavao, slao je izvještaje. Jednostavno, napali su nas, morali smo se braniti'', rekao je Alija.

Na pitanje Sakiba Mahmuljina tko bi bio nadležan u slučaju da se ide u oružanu konfrontaciju s nekom jedinicom unutar ABiH, odgovorio je da je nadležno bilo Predsjedništvo BiH.

Mahmuljin, bivši zapovjednik Trećeg korpusa ABiH, optužen je da nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda El-Mudžahidin na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici odreda su od 11. do 29. rujna 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.

Svjedok je kazao da su se, prema njegovom sjećanju, djelovanja u Vozući dogodila u rujnu 1995. godine.

Obrana je svjedoku predstavila naređenje Generalštaba od 26. kolovoza 1995. godine, a Alija je potvrdio da je autor tog dokumenta, te da se prva točka dokumenta odnosi na oslobađanje “Vozućkog džepa”.

Pojasnio je da je uloga Generalštaba u planiranju borbenih djelovanja bila primarna, te da se ne sjeća je li zapovjednik Trećeg korpusa podnio na odobrenje zapovijest o “Vozućkom džepu”.

Svjedok je negativno odgovorio na pitanje Optužbe je li ikada tijekom 1995. godine zaprimio izvještaj da je u zoni zapovijedanja Trećeg korpusa bilo slučajeva ubijanja neprijateljskih vojnika u ofanzivnim djelovanjima.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. prosinca.

 

Kopirati
Drag cursor here to close